Slovenska premierna uprizoritev plesne predstave oziroma predstave-eseja Kot so rime z ne bo drevi ob 20. uri na odru Katedrale Kina Šiška.

Nam ChoreoLab je modularni koreografsko-raziskovalni projekt, v katerem so povezani člani iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Slovenije. Foto: Kino Šiška
Nam ChoreoLab je modularni koreografsko-raziskovalni projekt, v katerem so povezani člani iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Slovenije. Foto: Kino Šiška

Člani zasedbe Nam Choreolab prihajajo iz Hrvaške (Sonja Pregrad), Srbije (Ana Dubljević), Severne Makedonije (Viktorija Ilioska) in Slovenije (Dražen Dragojević). Četverica zadnji dve leti aktivno sodeluje v modularnem koreografsko-raziskovalnem projektu NAM ChoreoLab, ki prek plesnega gibanja prepleta zgodovinska in osebna nasledstva Gibanja neuvrščenih.

Na odru premierne uprizoritve bodo avtorji pomešali spekulativni verz, spektralni video, razklenjeni ples, koreografirani pogovor, dispozitiv zborovanja in arhiv gest za prihodnost, piše v napovedi.

Gibanje neuvrščenih

Prvi vrh Gibanja neuvrščenih, ki je v začetku septembra leta 1961 nastalo kot protiutež tedanji blokovski delitvi sveta in kot odgovor na zahodni in vzhodni vojaški pakt, Nato in Varšavski pakt, je potekal prav v Beogradu. O ideji gibanja so se dogovorili tedanji voditelj Indije Jawaharlal Nehru, Indonezije Sukarno, Egipta Gamal Abdel Naser in Jugoslavije Josip Broz - Tito, prvega zasedanja pa se je udeležilo 25 držav, ki niso želele pripadati nobeni od vojaških zvez.

Gibanje je nastalo kot "fronta tretjega sveta" proti dominaciji dveh vojaških blokov, prispevalo je k osvobajanju nekaterih držav izpod kolonialne nadvlade, pa tudi v boju za zmanjševanje prepada med bogatim severom in revnim jugom. Cilji neuvrščenih so bili tudi boj proti kolonializmu in rasizmu, poglabljanje vloge Združenih narodov v svetu in pravičen socialnoekonomski razvoj za vse države sveta.

Dramaturgijo predstave Kot so rime z ne podpisuje Ivana Ivković, kostumografijo Tea Kantoci, za video in vizualije skrbi Thilo Garus, za zvok pa Jasmin Mahmić. Predstava bo izvedena v koprodukciji Objekta plesa, Centra urbane kulture Kina Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija.

Projekt je nastal v koprodukciji Muzeja sodobne umetnosti Zagreb, programa Antisezona 24, Kina Šiška, Nomad Dance Academy Slovenija in Lokomotive – Centra za novo pobudo v umetnosti in kulturi Skopje.