Maša Derganc (1973) je članica SNG Drama Ljubljana od leta 1999. V zadnjem letu je na tamkajšnjem odru odigrala tri izrazite vloge, ki odražajo tako njeno igralsko zrelost in vrhunsko umetniško kondicijo kot tudi položaj ženske, vpete v turbulentne družbene razmere in zapletena intimna razmerja. Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Maša Derganc (1973) je članica SNG Drama Ljubljana od leta 1999. V zadnjem letu je na tamkajšnjem odru odigrala tri izrazite vloge, ki odražajo tako njeno igralsko zrelost in vrhunsko umetniško kondicijo kot tudi položaj ženske, vpete v turbulentne družbene razmere in zapletena intimna razmerja. Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Nejc Cijan Garlatti
Nejcu Cijanu Garlattiju je žirija prisodila Severjevo nagrado za vlogo Viteza Hansa v Ondini Jeana Giraudouxa v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Foto: SNG Nova Gorica
Stane Sever
Stane Sever je kmalu po prihodu v ljubljansko Dramo leta 1937 postal eden vodilnih igralcev največjega slovenskega gledališča in je njegovemu odru ostal zvest vse do leta 1968. Umrl je 18. decembra 1970. Foto: Sanje

Letošnja Severjeva nagrada za najboljše dosežke na slovenskih poklicnih odrih gre v roke Maši Derganc in Nejcu Cijanu Garlattiju, nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču prejme Lili Bačer Kermavner. Nagrado za najboljšega študenta dramske igre pa sta si prislužila Nik Škrlec in Žan Koprivnik.

Sklad Staneta Severja je bil ustanovljen v spomin na tega legendarnega gledališkega in filmskega igralca. Nagrajence je po pregledu vseh predlogov izbrala strokovna žirija, ki ji je predsedoval režiser Dušan Mlakar, člani pa so bili igralec Branko Šturbej, dramaturg Alen Jelen, režiser Jaša Jamnik in igralka Saša Pavček.

Izjemna umetniška kondicija
Maša Derganc je v zadnjem letu v produkciji SNG Drama Ljubljana odigrala tri izrazite vloge, ki odražajo tako njeno igralsko zrelost in vrhunsko umetniško kondicijo kot tudi položaj ženske, vpete v turbulentne družbene razmere in zapletena intimna razmerja. Je igralka zanimive interpretativne širine, ki se lahko spopada z različnimi režijskimi pristopi, zahtevnimi gledališkimi projekti in raznoterimi gledališkimi poetikami, med drugim beremo v obrazložitvi žirije.

Kljub mladosti zrel za glavne vloge
Nejcu Cijanu Garlattiju Severjevo nagrado prinesla vloga Viteza Hansa v Ondini Jeana Giraudouxa v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Cijan Garlatti po mnenju žirije v omenjeni vlogi blesti z izpovedno in igralsko energijo, ki jo premore redko kateri mlajši igralec in suvereno oblikuje kompleksen lik ter dokaže, da je igralec, ki se mu lahko brez bojazni zaupa glavno vlogo. Gre za senzibilnega, prepričljivega in predvsem sodobnega igralca, je še zapisala žirija.

Vrhunsko ljubiteljsko igralsko ustvarjanje
Članici Šentjakobskega gledališča Ljubljana Lili Bačer Kermavner pa je žirija dodelila nagrado za delo v ljubiteljskem gledališču. Nagrado prejme za stvaritve v uprizoritvi Triko, za katere je na Linhartovem srečanju prejela tudi matička, in za številne druge vrhunsko izvedene vloge. Žirija izpostavlja njene izkušnje, neizmeren talent, silovito izrazno moč in izjemno natančno oblikovanje vlog, s čimer vedno znova potrjuje, da sodi v sam vrh ljubiteljskega igralskega ustvarjanja.

"Pojdimo vsi v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk"
Med študenti dramske igre je žirija letos izbrala Nika Škrleca za magistrsko nalogo Pojdimo vsi v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk, v kateri se je lotil raziskave povezanosti med memoriranjem matematičnega števila in umetniškim ustvarjanjem. Njegov lik je on sam, ki se na inovativen, svež, iskren način poigrava z lastno preteklostjo in spomini, ki se plemenito izognejo prazni absurdnosti in sentimentalnosti, meni tokratna žirija.

Vstop v profesionalni gledališki prostor
Severjevo nagrado prejme tudi Žan Koprivnik, in sicer za vlogo Marije Josefe v diplomski predstavi Dom Bernarde Alba. Izkazuje se z njemu lastno ponotranjeno tenkočutnostjo, podprto z odgovornim, profesionalnim odnosom do gledališkega materiala in dela. Po oceni žirije z vlogo vstopa v profesionalni gledališki prostor in se vrisuje na zemljevid igralskih dosežkov kot celovita in že zrela igralska osebnost, ki v sebi nosi odgovore na izzive modernega sveta in gledališča.

Stane Sever (1914) je svojo zadnjo predstavo odigral 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju, kjer se prav tako vsako leto s spominsko prireditvijo poklonijo priznanemu igralcu. Severjeve nagrade bodo podelili v Škofji Loki na drevišnji slovesnosti na Loškem odru, ki se je bo udeležil tudi minister za kulturo Anton Peršak.

Severjeve nagrade za gledališke igralce
Severjeve nagrade za gledališke igralce