Utrinek lanskega Baleta pod zvezdami, ko so na Glavnem trgu uprizorili Carmino Burano. Foto: visitmaribor.si/Toni Konrad
Utrinek lanskega Baleta pod zvezdami, ko so na Glavnem trgu uprizorili Carmino Burano. Foto: visitmaribor.si/Toni Konrad

V naslovnih vlogah "ljubimcev iz Verone" bosta nastopila Catarina de Meneses in Ionut Dinita.

Sorodna novica Ob 30-letnici Valentine Turcu se vrača predstava, ki je pomenila njen veliki umetniški preboj

Vstop na prireditev, ki jo Slovensko narodno gledališče Maribor podarja meščankam in meščanom ob začetku nove gledališke sezone, je brezplačen.

Balet pod zvezdami nastaja v koprodukciji Opere in Baleta SNG Maribor, Narodnega doma Maribor, Društva EZL EK in Zavoda za turizem Maribor pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Maribor.

Predstava, ki navdušuje že 12 let
Kot sporočajo, je brezčasna zgodba Williama Shakespeara o tragični ljubezni Romea in Julije na glasbo Sergeja Prokofjeva v koreografski interpretaciji Valentine Turcu s svojimi univerzalnimi temami ljubezni, čutnosti in strasti od premiere leta 2012 očarala občinstvo in prejela pohvale kritikov.

Koreografinja poudarja, da je nastopanje na prostem posebno doživetje. "Lepe in dragocene izkušnje se zgodijo na odprtih odrih, še posebej z domačim avtentičnim ansamblom pred našim občinstvom. Prepričana sem, da bodo plesalci briljantni," je povedala pred današnjo uprizoritvijo.

"Kot premiera"
Mariborski Balet je po njenih besedah ansambel z dušo in karizmo. "Imamo nekaj novih plesalcev v uprizoritvi v sedmih različnih vlogah, tako da bo ponovno kot – premiera," je dodala.

Poleg Catarine de Meneses v vlogi Julije in Ionuta Dinite v vlogi Romea med drugim plešejo še Yuya Omaki, Sytze Jan Luske, Mateo Magallotti, Lucio Mouttone, Tanja Baronik, Sergiu Moga, Evgenija Koškina in Tiberiu Marta.

Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec luči Tomaž Premzl.

V primeru slabega vremena bo Balet pod zvezdami izveden jutri, v soboto.

Z Baletom pod zvezdami mariborska umetniška hiša nadaljuje tradicijo prirejanja dogodkov na prostem, ki jo je pred leti začela Opera z Operno nočjo v Mestnem parku. Septembra lani je bila na Glavnem trgu izvedena baletna uprizoritev Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga.