Svetlana Zaharova je od leta 2003 članica Bolšoj teatra. V sklopu baletnega gala večera Ljubljana festivala se ji bodo iz Bolšoj teatra na odru pridružili Artemij Beljakov, ki se je baletni družbi priključil po študiju in osvojeni drugi nagradi na tekmovanju mladih baletnih umetnikov v Krasnojarsku leta 2010, Kristina Kretova, članica zasedbe od sezone 2011/12, in Igor Cvirko, ki je leta 2022 postal glavni plesalec hiše. Foto: EPA
Svetlana Zaharova je od leta 2003 članica Bolšoj teatra. V sklopu baletnega gala večera Ljubljana festivala se ji bodo iz Bolšoj teatra na odru pridružili Artemij Beljakov, ki se je baletni družbi priključil po študiju in osvojeni drugi nagradi na tekmovanju mladih baletnih umetnikov v Krasnojarsku leta 2010, Kristina Kretova, članica zasedbe od sezone 2011/12, in Igor Cvirko, ki je leta 2022 postal glavni plesalec hiše. Foto: EPA

Tukajšnja ukrajinska skupnost Svetlani Zaharovi, ki v Slovenijo prihaja v sklopu Ljubljana Festivala, očita podporo Putinovemu režimu. "Menimo, da je takšen nastop popolnoma v nasprotju z vrednotami spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava, ki so temeljne za celotno slovensko družbo. Verjamemo, da umetnica, ki odkrito podpira režim, ki zatira raznolikost in drugačnost, ne bi smela nastopiti v srcu prestolnice gostoljubne evropske države, ki je odprta za vse," so zapisali v društvu Razom.

V gibanju Slovenija proti rusofobiji pa opominjajo, da gre za "svetovno znano kulturnico, katere edini greh, ki ji ga poskušajo nekateri očitati, je, da ni pripravljena obrniti hrbta svoji domovini v času težkih preizkušenj, obenem pa zavrača vpletanje politike v kulturo." Ob tem so poudarili, da primabalerina pride nastopit na Ljubljana Festival in ne na politični shod.

Pred časom nastop umaknjen, nato spet vrnjen na program
Zaharova, sicer članica stranke Združena Rusija, ki podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v sklopu Ljubljana festivala pred slovenskim občinstvom nastopila že leta 2019. Marca so na razgrnitvi letošnjega programa organizatorji napovedali njen nastop, a je bil pozneje umaknjen, nato pa je junija direktor festivala Darko Brlek njen projekt spet potrdil. Organizatorji festivala so glede začasnega umika s programa pojasnili, da je bil povezan z zapleti pri pridobivanju vizumov.

Baletna plesalka je v Ljubljani že nastopila leta 2019. Foto: EPA
Baletna plesalka je v Ljubljani že nastopila leta 2019. Foto: EPA

Kot so v tokratni izjavi zapisali v imenu Razoma, je načrtovani nastop baletne plesalke znotraj ukrajinske skupnosti v Sloveniji sprožil velike skrbi "zaradi močnih povezav gospe Zakharove z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in njene podpore ruski vojaški agresiji nad Ukrajino".

V izjavi so zapisali še, da je balerina znana podpornica Putina in ruske vojaške agresije nad Ukrajino. "Zaharova je članica vladajoče politične stranke Enotna Rusija, in med letoma 2007 in 2011 je bila poslanka v ruski državni dumi. Leta 2014 je podpisala odprto pismo v podporo ruske aneksije ukrajinskega polotoka Krim. Od leta 2018 je Zaharova članica predsedniškega sveta za kulturo in umetnost, katerega predsedujoči je sam Vladimir Putin. Poleg tega je Zaharova na seznamu sankcij kot pooblaščena predstavnica predsedniškega kandidata Vladimirja Putina na volitvah 15.–17. marca 2024. Pooblaščeni predstavniki prostovoljno vodijo predvolilne kampanje predsedniških kandidatov, v tem primeru je bila Zaharova pooblaščena predstavnica Vladimirja Putina, ki je odgovoren za sprožitev vojne v Ukrajini in politične represije v Rusiji." Ob tem so spomnili, da ruska invazija v Ukrajini traja že več kot dve leti in pol.

Izjavo so sklenili z besedami, da “gostovanje gospe Zakharove, ob upoštevanju njenih povezav in podpore režimu, odgovornemu za hude kršitve človekovih pravic, postavlja resna vprašanja o tem, ali tak dogodek ustreza standardom kulturne in etične integritete v Sloveniji”.

V gibanju Slovenija proti rusofobiji pa opominjajo: "Slovenci smo narod, čigar državnost temelji na boju proti nacizmu, zato takšno držo omenjene kulturnice glasno pozdravljamo," saj kot omenjeno, Zaharova zavrača vpletanje politike v kulturo. "Ruski kulturniki so bili v Sloveniji od nekdaj zelo visoko cenjeni in to se v skladu s trdnimi vezmi med obema narodoma ni spremenilo, ne glede na težnje slovenske politične elite," so še zapisali v gibanju in dodali, da je "povsem jasno, da je takšno podtikanje del propagandno-političnih interesov, ki jih ima ukrajinska vlada v državah EU-ja."

Sorodna novica Nastop ruske primabalerine Svetlane Zaharove bo, a v okrnjeni obliki

Galavečer svetovnih baletnih zvezd
Primabalerina Bolšoj teatra bo 20. avgusta v Cankarjevem domu zaplesala na Galavečeru svetovnih baletnih zvezd, na katerem bodo nastopili tudi Artemij Beljakov, Ljudmila Konovalova, Vsevolod Maevski, Nicoletta Manni, Timofej Andrijašenko, Tatjana Melnjik, Motomi Kiyota, Kristina Kretova in Igor Cvirko.

Dvodelna predstava, ki jo Zaharova izvaja s prijatelji z vsega sveta, prinaša preplet baleta in hommagea Coco Chanel, v njej pa bo mogoče videti več kot 80 kostumov.

Predstavo odpovedali v Seulu
Predstava, s katero bo Zaharova nastopila na Ljubljana festivalu, v njej pa povezuje balet in modo, je bila letos odpovedana tudi v Seulu. Ko je junija kazalo, da je umaknjena tudi iz programa Ljubljana Festivala, sta se po poročanju Televizije Slovenija ukrajinsko veleposlaništvo v Sloveniji in ukrajinsko zunanje ministrstvo na svojem profilu na Facebooku zahvalila slovenskim državnim institucijam za odpoved predstave Modanse z besedami: "Hvala našim partnerjem za preprečevanje širjenja ruske tako imenovane 'velike umetnosti' na svetovnih odrih in podlagah."