Foto:
Foto:
Pred premiero predstave Love
Ringo Starr in njegova žena Barbara Bach poskušata nekaj pokazati ustanovitelju Cirque du soleil, Guyu Laliberteju. Morda kakega v zraku pozabljenega akrobata? Foto: EPA
Yoko Ono na premieri
Yoko Ono, ki je v očeh oboževalcev dolgo veljala za jabolko spora v skupini, je aktivno sodelovala pri nastajanju predstave. Foto: EPA
Julian Lennon
Na rdeči progi ni manjkal niti Johnov sin, Julian Lennon. Se mu je v cirkusu razkril ključ očetovega uspeha? Foto: EPA
The Beatles
Beatli, kot si jih bomo zapomnili: skupina se je zapisala v zgodovino.

Z malo pomoči (cele množice) prijateljev so lahko oživeli tudi The Beatles, bleščava predstava akrobatske cirkuško-gledališke skupine Cirque du soleil se lahko pohvali, da je liverpoolsko zlato četverico prvič pripeljala na odrske deske. Včeraj je v raju lovcev na srečo, Las Vegasu, vrata odprl muzikal Love (Ljubezen), ki ga je mednarodna cirkuška ekipa (ki ima sicer sedež v Kanadi) pilila kar pet let.

Zadnja preživela Beatla, Paul McCartney in Ringo Starr, sta se premiere predstave seveda udeležila, Yoko Ono in Olivia Harrison pa sta "zastopali" pokojna Lennona in Harrisona. McCartney je po koncu predstave stopil na oder in zavpil: "To je za Johna in Georgea!"

Georgeova poslednja želja?
Ljubezen je najbrž v veliki meri sad prijateljstva, ki ga je malo pred smrtjo George Harrison navezal z Guyem Lalibertejem, ustanoviteljem Cirque du Soleil. Po Harrisonovi smrti je dal ideji na prošnjo pokojnikove vdove svoj blagoslov še Paul McCartney in naposled sta privolila še Ringo Starr in seveda Yoko Ono. Tehtnico je dokončno prevagalo to, da je bil glasbo pripravljen zložiti sir George Martin, ki je kot producent skrbel tudi za Beatle. Martin, ki se Johna Lennona spominja kot večnega perfekcionista, je prepričan, da bi mu bila predstava všeč, ampak preveč pa tudi ne: "Gotovo bi rekel, da se da še kaj popraviti."

Od mrožev do kukluksklana
Predstavo, v kateri lahko gledalci spoznajo tiste bolj znane like iz pesmi Beatlov, naj omenimo le Lady Madonno, Sgta. Pepperja in Walrusa (Mroža), je pod svojo streho sprejel hotel Mirage, v katerem se lahko pred oder udobno namesti 2.000 ljudi. Ljubezen publiko popelje na na pol kronologiji zvesto in na pol fantazijsko potovanje v mitsko preteklost, namreč v čas, ko so štirje fantje v Liverpoolu, ki bodo kasneje sprožili množično histerijo po celem svetu, šele premišljevali, kaj bi počeli s svojim življenjem. V predstavi nastopijo celo zamaskirani možje v kapusah, ki mečejo nože - aluzija na grožnje kukluksklana, ki so letele na skupino, ko je John nekoč izjavil, da so Beatli "večji od Jezusa".

Nov pristop k zimzelenim klasikam
Vrvohodci, mojstri break-dancea, akrobati na trampolinih in skaterji slalomirajo med projekcijami ter zvočnimi in video izrezki starih intervjujev in koncertnih nastopov skupine, vse skupaj pa je začinjeno še s kopico svetlobnih učinkov. Za oboževalce skupine pa vse seveda zbledi ob glasbi – v predstavi uporabijo kar 130 pesmi, ki so na novo premešane, obdelane in med seboj združene v še nikoli slišanih kombinacijah. George Martin je namreč hotel preprečiti, da bi se spektakel izrodil v nekakšno antologijsko paleto največjih uspešnic. Znane uspešnice, kakršni sta Come Together ali Revolution, sta tako "zmešani" z delci drugih pesmi, Get Back in Within you, Without You pa sta na primer zliti v eno skladbo.

Martin in njegov sin Giles sta 90-minutno glasbeno podlago za predstavo iz starih posnetkov Beatlov "sestavljala" kar dve leti, zato zdaj hočeta, da bi jo ljudje res dobro slišali. Glasba tako ne odmeva samo iz ogromnih zvočnikov z dolby surround sistemom, ampak so njihovi manjši bratci pritrjeni tudi na zadnji del vsakega posameznega sedeža.

Tovarna sanj
Edinstvena kanadska skupina Cirque du soleil je leta 1984 s povezovanjem teatra, baleta, sodobnega plesa, mojstrske scenografije in umetnostjo akrobacije zapisala prve vrstice v zgodovini povsem novega umetniškega žanra - cirkusa z močnim umetniškim poudarkom.