Ob Strehlerju velja Luca Ronconi za najpomembnejšega italijanskega režiserja 20. stoletja. Foto: EPA
Ob Strehlerju velja Luca Ronconi za najpomembnejšega italijanskega režiserja 20. stoletja. Foto: EPA

Umrl je v bolnišnici v Milanu, kamor so ga zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja prepeljali pred nekaj dnevi. Po novici o njegovi smrti so se usuli plazi sožalnih izjav iz sveta kulture in nasploh. Velikemu umetniku, s katerim so desetletja tesno sodelovali, so se nemudoma poklonili v sloviti milanski Scali, kjer je med letoma 1974 in 2009 Ronconi v sodelovanju z vrsto najbolj znanih svetovnih dirigentov uprizoril več kot 25 različnih oper. Označili so ga kot protagonista evropskega gledališča in človeka, ki je "odločilno prispeval k identiteti Scale".

V nedeljo je ob smrti velikega umetnika spregovoril tudi italijanski premier Matteo Renzi in ga označil kot "velikega protagonista italijanskega umetniškega življenja", ki je s svojim "vizionarskim duhom" segel globoko v človeške duše ter jih "s silo in globino prenesel na oder".

Ronconi se je rodil leta 1933 v Tuniziji, pozneje pa je diplomiral kot igralec na akademiji dramskih umetnosti v Rimu. Svetovni preboj mu je uspel leta 1969 z Besnečim Rolandom Ludovica Ariosta, s katerim je gostoval po vsem svetu. Med letoma 1975 in 1977 je Ronconi vodil gledališko sekcijo Beneškega bienala. V letih 1989-1994 je bil na čelu Teatro Stabile v Torinu, leta 1999 pa je nasledil Giorgia Strehlerja kot umetniški direktor milanskega Piccolo Teatro.