Jean Nouvel bo z več posegi skušal oživiti pariško okrožje Boulogne-Billancourt. Foto: Jean Nouvel
Jean Nouvel bo z več posegi skušal oživiti pariško okrožje Boulogne-Billancourt. Foto: Jean Nouvel
Maurizio Cattelan (Italija): All (Vsi)
Francois Pinault je prvotno razmišljal, da bi svojo zbirko sodobne umetnosti razstavil v muzeju na otoku na reki Seni, nato si je premislil in muzej uredil v Benetkah. Foto: EPA

Po načrtih francoskega arhitekta Jeana Nouvela bodo namreč do leta 2014 ali 2015 v neke vrste kulturno meko preuredili otok na reki Seni, na katerem je nekoč stala Renaultova tovarna. Odbor pariškega okrožja Boulogne-Billancourt je sledil v zadnjih letih skoraj najbolj aktualnemu vodilu mestnih oblasti, da se lahko privlačnostni dejavnik, s tem pa tudi dejavnik generiranja zaslužka, najbolj okrepi, če se mestu podari neko kulturno-umetniško znamenitost. In ta odbor je med šestimi natečajnimi elaborati za obnovo otoka izbral elaborat biroja arhitekta, ki je Pariz navsezadnje zaznamoval z muzejem čezoceanskih kultur Quai Branly in s svetovnim arabskim centrom.

Zamenjava Francoisa Pinaulta
Na otoku s površino 11,5 hektarjev bodo postavili več galerij, veliki razstavni prostor, namenjen predvsem sodobni vizualni umetnosti, hotele ter ateljeje in stanovanja za umetnike. O otoku na Seni se je sicer v prejšnjih letih veliko govorilo in prav otok je bil predmet vznika zamere, ki jo nekateri Parižani gojijo do mogotca, velikega zbiratelja sodobne umetnosti in moža igralke Salme Hayek Francoisa Pinaulta. Dolgo je namreč veljalo, da želi Pinault svojo ogromno zbirko razstaviti ravno v novem muzeju na tem otoku. Nazadnje se je odločil drugače in svojo zbirko, v kateri so med drugim dela Marka Rothka, Andyja Warhola, Jeffa Koonsa, Sigmarja Polkeja, Rudolfa Stingla, Cindy Sherman, Richarda Princa, Cya Twomblyja, Takashija Murakamija ter bratov Jaka in Dinosa Chapmana, razstavil v nekdanjem sedežu beneške carinske uprave v bližini palače Grassi, v kateri je svoj muzej odprl že leta 2006.

Sicer se Jean Nouvel ta čas ukvarja še z enim privlačnim kulturnim projektom. Gre za enega od muzejev, ki naj bi v bližnji prihodnosti obogatili kulturno ponudbo Bližnjega vzhoda. Lahko bi celo rekli, da gre za najprestižnejšega med njimi, saj po Nouvelovih načrtih nastaja Louvrova podružnica v Abu Dabiju. Muzej naj bi bil dokončan do leta 2012.