Yuka je v Jokohamo pripotovala v zaboju, polnem suhega ledu. Na ogled bo vse do sredine septembra. Foto: Reuters
Yuka je v Jokohamo pripotovala v zaboju, polnem suhega ledu. Na ogled bo vse do sredine septembra. Foto: Reuters
Na razstavi je na ogled tudi ostanek dlakavega nosoroga (Coelodonta antiquitatis); znanstveniki so ga poimenovali Kolima, po sibirski reki, v kateri so ga našli. Foto: EPA
Najdba je znova razživela debato o etičnih in moralnih implikacijah projektov tipa "Jurski park"; nekateri znanstveniki opozarjajo, da bo absolutno nemogoče reproducirati enake mamute, kot so bili tisti, ki so nekoč lomastili po Sibiriji. Foto: Reuters

Pravzaprav postala: Yuka, ki je bila pred 39 tisoč leti, ko jo je dohitela smrt, stara med šest in enajst let, je samička dlakavega mamuta, Mammuthus primigenius. Skoraj popolnoma ohranjeno truplo so znanstveniki iz sibirskega ledu potegnili leta 2010. Od danes pa vse do 16. septembra so ga posodili za razstavo The Frozen Woolly Mammoth 'Yuka' from Siberian Permafrost v konvencijskem središču v Jokohami na Japonskem.

Čeprav velja Yuka za najbolje ohranjeni primerek dlakavega mamuta v zgodovini paleontologije, pa sta sprednji del njenega trupa in sprednji nogi v malo slabšem stanju, verjetno na neki točki nista bili ujeti pod ledom in so ju lahko "malicali" plenilci.

Bodo v prihodnosti po svetu spet lomastili mamuti?
Najprej je veljalo, da mamut, ki ima še vedno skoraj vso svojo oranžno dlako, ni starejši od 10 tisoč let, a so arheologi kmalu ugotovili, da imajo opravka še z veliko dragocenejšo najdbo. Tokrat je bilo tudi prvič, da so iz kake izumrle vrste dobili vzorec krvi; The Times je že maja poročal, da ruski in južnokorejski znanstveniki skupaj že iščejo način, kako bi iz krvi izločili DNK ter vrsto obudili od smrti.

"Ko smo razbili led pod njenim trebuhom, je začela iz teme teči kri," je takrat za agencijo Agence France-Presse poročal vodja odprave, Semjon Grigorjev. "Zelo velike možnosti so, da bomo našli žive celice, kar bi lahko privedlo do kloniranja mamuta."

"To je najbolj fascinanten primer, kar sem jih kdaj videl," je še povedal. "Kako je mogoče, da je kri ostala v tekočem agregatnem stanju? Mišično tkivo je prav tako ostalo rdeče, barve svežega mesa."

Večina dlakavih mamutov je izumrla pred približno 10 tisoč leti (čeprav je manjša čreda na otoku Wrangel v Arktičnem oceanu živela vse do leta 1700 pr. n. š.) Znanstveniki sicer ocenjujejo, da je pod večnim ledom ruske tundre ujetih do 150 milijonov mamutov, med katerimi so vsaj nekateri gotovo ohranjeni tako lepo kot Yuka.

Kako se izogniti usodi mamuta
Izvedenec za mamute Norihisa Inuzuka poudarja, da bo najdba stroki pomagala predvsem "globlje preučiti razloge za izumrtje vrste, nato pa naučeno aplicirati na človeško vrsto, ki bi se prav tako lahko kmalu znašla na robu preživetja".