"Bob Dylan je vsestransko nadarjen umetnik, razvil je tudi lasten slog," je pravi vodja galerije Halcyon Paul Green. Foto: www.halcyongallery.com
Bob Dylan: Sunflowers
Leta 1994 je založba Random House izdala knjigo njegovih risb in slik z naslovom Drawn Blank, oktobra leta 2007 pa so v nemškem Chemnitzu odprli prvo razstavo Dylanovih slik z naslovom The Drawn Blank Series, na kateri so na ogled postavili 170 akvarelov in gvašev. Foto: www.halcyongallery.com

Verjetno ni naključje, da so v filmu I'm not there (Bob Dylan: sedem obrazov) ameriškega glasbenika upodobili različni igralci in tako prikazali umetnikovo raznolikost, ki se že nekaj časa kaže tudi v njegovih slikarskih delih. Tokrat se predstavlja v londonski Halcyon Gallery, kjer so na ogled njegova prva platna, ki so nastala na podlagi skic iz obdobja med letoma 1989 in 1992. Platna so vrhunec serij The Drawn Blank in pričajo o Dylanovem napredku na tem področju umetnosti: od skic do platen.

Motivi iz vsepovsod
"Samo skiciral sem tisto, kar me zanima, in potem to še naslikal. Nizi hiš, sadovnjaki, drevesna debla, lahko je kar koli. Lahko vzamem skledo sadja in jo spremenim v dramo življenja in smrti. Ženske so močne figure, zato jih tudi upodabljam tako. Lahko najdem modele v prikoličarskih naseljih, naslikam pa lahko tudi meščane," pravi Dylan. "Moj namen ni socialen komentar ali izpolnjevanje raznih vizij, subjekt lahko najdem povsod. Verjetno, na neki način, to prihaja iz ljudskega sveta, iz katerega izhajam."

Velika razstava na Danskem
Razstava z naslovom Bob Dylan On Canvas (Bob Dylan na platnu) v Londonu, ki so jo odprli konec preteklega tedna, bo na ogled do 10. aprila, in je zadnja postavitev teh serij v Veliki Britaniji. Vendar pa v Koebenhavnu že pripravljajo obsežno razstavo Dylanovih slikarskih del; prihodnjo jesen bo v danski Narodni galeriji na ogled skoraj 100 slik legendarnega glasbenika, od teh 30 akrilov velikega formata, ki bodo prav za to priložnost prvič predstavljeni javnosti.