Goriški muzealci so spomin na nekdanjo goriško industrijo ohranili na muzejski razstavi. Foto: Radio Koper
Goriški muzealci so spomin na nekdanjo goriško industrijo ohranili na muzejski razstavi. Foto: Radio Koper

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine, ki letos posebno pozornost namenjajo industrijski in tehniški dediščini, so na gradu Kromberk v Novi Gorici odprli razstavo o industrijski dediščini na Goriškem.

Meblove klasike
Oprema nekdanje pisarne direktorja Mebla, ki so jo po vzoru pohištva za pisarno nekdanjega predsednika Jugoslavije, Tita, izdelali v mizarskih delavnicah v Solkanu, nekaj opreme iz Tekstine, vzorčni stoli tovarne pohištva Lipa, značilni izdelki Mebla - vse to in še več nam v treh sobah kromberškega gradu poskuša predstaviti večletno tradicijo nekdanjih "fabrik", poznejših industrijskih podjetij, ki so ime Nove Gorice ponesle v svet.

Goriški muzealci so spomin na nekdanjo goriško industrijo ohranili na muzejski razstavi, v depojskih prostorih, na fotografskih in dokumentarnih posnetkih in zbirki izdelkov nekdanjih tovarn in tako oblikovali sicer majhno razstavo o veliki tematiki, a vendar jim je uspelo nanizati vrsto zanimivih zgodb. Kustodinja, etnologinja Inga Miklavčič Brezigar je povedala: "Vse te zgodbe so zgodbe o vizijah, o uspehih, o moči, o prodoru določenih ljudi in skupnosti posameznikov, ki so, lahko rečemo, naredili čudež."

Goriški muzej se z razstavo povezuje v mrežo dvaintridesetih evropskih držav, ki jih povezuje prav ta tema, industrijska in tehniška dediščina. Ta v današnjem stoletju postaja del splošne kulturne dediščine človeštva in eden izmed temeljev njenega nadaljnjega razvoja.