Legenda o Aleksandru Velikem vznemirja še danes, več kot 2.000 let po njegovi dobi. Foto: Centro de Exposiciones Arte Canal
Legenda o Aleksandru Velikem vznemirja še danes, več kot 2.000 let po njegovi dobi. Foto: Centro de Exposiciones Arte Canal

Tako piše v uvodu v zloženko razstave Alejandro Magno - Encuentro con Oriente (v prevodu Aleksander Veliki - srečanje z Orientom), ki je do 3. maja na ogled v madridskem Centro de Exposiciones Arte Canal. V središču razstave sta Aleksander Veliki in njegov legendarni vojni pohod v Azijo pred več kot 2.300 leti.

Njegov lik in dediščina sta preživela več kot dve tisočletji zgodovine in kulture Vzhoda in Zahoda, številni veliki osvajalci so ga imeli za zgled - od Julija Cezarja do Napoleona Bonaparteja. Njegova 13-letna vladavina je za vedno spremenila podobo Zemlje in odprla vrata novi eri izjemnega napredka in kulturne izmenjave, še piše v omenjeni zloženki.

Predmete - na ogled jih je prek 330 - je za razstavo prispevalo 40 muzejev z različnih koncev sveta. Občudovati je mogoče tudi dragocene eksponate iz Afganistana in Tadžikistana. Razstava je plod sodelovanja Nemškega arheološkega inštituta in Muzeja Reiss-Engelhorn v Mannheimu, kjer je bila na ogled pred tem. Madridsko postavitev dopolnjujejo eksponati iz španskih muzejev.

Razstava je razdeljena na deset sklopov, o katerih v angleškem jeziku lahko več preberete tukaj. Nekaj utrinkov z zloženke si oglejte v fotogaleriji, videoprispevek o razstavi v španščini pa najdete tukaj.