Razstava Ameriški visoki slog predstavlja okrog 85 oblek in izbor klobukov, čevljev, skic ter drugih predmetov, povezanih z modo. Ti bodo na novo predstavili kolekcijo, ki dolgo ni bila na ogled javnosti. Foto: Brooklyn Museum
Razstava Ameriški visoki slog predstavlja okrog 85 oblek in izbor klobukov, čevljev, skic ter drugih predmetov, povezanih z modo. Ti bodo na novo predstavili kolekcijo, ki dolgo ni bila na ogled javnosti. Foto: Brooklyn Museum

Metropolitanski muzej umetnosti (Metropolitan Museum of Art) na Peti aveniji na razstavi Ameriška ženska: Krojenje nacionalne identitete (American Woman: Fashioning a National Identity) predstavlja modo iz obdobja od secesijskih vojn do Hollywooda v 50. letih.

Ameriška ženska: Krojenje nacionalne identitete je prva razstava Kostumskega inštituta, ki črpa iz kolekcije Brooklynskega muzeja. Raziskuje razvoj dojemanj sodobne ameriške ženske med letoma 1890 in 1940 in to, kako so zaznamovale način dojemanja ameriške ženske danes. Osredotoča se na arhetipe ameriške ženskosti skozi oblačenje in razkriva, kako so bile ameriške ženske pobudnice slogovnih revolucij, ki so odsevale njihove družbeno, politično in spolno emancipacijo.

Brooklyn Museum pa na razstavi Ameriški visoki slog: Krojenje nacionalne kolekcije (American High Style: Fashioning a National Collection) v znak svežega sodelovanja med obema muzejema ponuja ogled najlepših primerkov iz lastne zbirke modnih kreacij, nekaterih med njimi si javnost ni mogla ogledati več desetletij.

Med njimi je tudi žametni klobuček, ki ga je igralka Vivien Leigh v vlogi Scarlett O'Hara nosila v slavnem filmskem epu V vrtincu (Gone With the Wind). Razstavljeni so tudi modeli oblačil, ki sta jih nosili kraljica Viktorija in hollywoodska igralka Ava Gardner.

Na razstavi so predstavljena najmočnejša dela iz kolekcije, dela prve generacije ameriških ženskih modnih oblikovalk, kot so Bonnie Cashin, Elizabeth Hawes in Claire McCardell, pa tudi kreacije Charlesa Jamesa, Normana Norella, Gilberta Adriana in drugih pomembnih ameriških oblikovalcev.

Na ogled so tudi dela francoskih oblikovalcev, ki so pomembno zaznamovali ameriške ženske in modo, med njimi so Charles Frederick Worth, Elsa Schiaparelli, Jeanne Lanvin, Jeanne Paquin, Madeleine Vionnet in Christian Dior.

Nekaj utrinkov z obeh razstav si oglejte v spodnji fotogaleriji.