Klimtov Poljub v obliki plakatov, razglednic in potiskov na različnih predmetih krasi domove na vseh koncih sveta. Foto: EPA
Klimtov Poljub v obliki plakatov, razglednic in potiskov na različnih predmetih krasi domove na vseh koncih sveta. Foto: EPA
Na Dunaju lahko obiščete tudi umetnikov grob na pokopališču Hietzing. Foto: EPA

Klimt je večino svojega življenja preživel na Dunaju, prav tam je v Belvederu na ogled tudi izvirnik njegovega dela Poljub, katerega kopije v obliki plakatov in razglednic krasijo stene na vseh koncih sveta.

In prav ta Poljub je spremenil svet, saj je v sliko Klimt ujel optimističnega duha prihajajoče moderne dobe, ki je za vedno spremenila slikarstvo, piše na spletni strani mesta Dunaj.

Več informacij o prireditvah v okviru Klimtovega leta na Dunaju najdete tukaj.

Klimt je svoja dela okraševal s pozlato, s svojimi portreti žensk je dokumentiral vzpon srednjega razreda. V Avstriji je za življenja prejel več kritik kot pohval, njegovo slikarstvo so opisovali kot zgolj dekorativno, v tujini pa so ga cenili.

A vseeno je ostal zvest Dunaju, kjer ga je leta 1918 zadela kap, in je umrl. Njegova dela živijo naprej in vsako leto na Dunaj privabijo na tisoče obiskovalcev. Leta 2006 so o Klimtu v Avstriji posneli tudi biografski film, na platnu je slikarja upodobil John Malkovich.

Največ del v Belvederu
Danes Klimtu, ki je vplival tudi na delo slikarja Egona Schieleja, priznavajo pomembno vlogo v razvoju moderne umetnosti. Največja zbirka njegovih del domuje v Belvederu, pomembnejša dela so na ogled tudi v Leopoldovem muzeju, Dunajskem muzeju in Albertini.

Če se doslej še niste odpravili raziskovat, kako so Klimt in njegovi sodobniki iz dunajske moderne vplivali tudi na današnji način razmišljanja in življenja, je zdaj prava priložnost, da to storite, vabijo z Dunaja.