Toscanijeva fotografija Poljub nune iz leta 1992 je dvignila veliko prahu, oglasil se je celo Vatikan. Foto: Benetton
Toscanijeva fotografija Poljub nune iz leta 1992 je dvignila veliko prahu, oglasil se je celo Vatikan. Foto: Benetton
V Italiji in Franciji so brez polemik sprejeli Toscanijevo fotografijo še krvavega novorojenčka, medtem ko je bila v Angliji prepovedana. Foto: Benetton

Ker fotografija prepovedanega poljuba prikazuje kršitev celibata, so italijanske oblasti pod pritiskom Vatikana razširjanje fotografije prepovedale, v Franciji so morali zaradi številnih pritožb verskih združenj odstraniti oglaševalske plakate, medtem ko so v Angliji fotografiji podelili nagrado Eurobest Award. Povsem drugačen je bil odziv na fotografijo še krvavega novorojenčka s popkovino. V Italiji in Franciji je bila sprejeta, medtem ko je bila v Angliji prepovedana.

Toscanijeve fotografije za oglaševalsko kampanjo so bile vedno provokativne in neposredne, plakati z njegovimi fotografijami na temo aidsa, vojne in smrtne kazni so vselej sprožali polemične diskusije.

Dela, ki so na novo definirala meje
Polemike. Sodstvo, etika in fotografija je naslov razstave fotografij, ki so v javnosti povzročile največ ogorčenja, ostrih polemik ali bile celo predmet sodnih postopkov. V Hundertwasserjevi hiši umetnosti Kunst Haus Wien na Dunaju bo razstava na ogled od 4. marca do 20. junija.

Razstava prikazuje okrog 100 fotografij velikih imen, kot so Toscani, Man Ray, Robert Capa, Lewis Carroll, Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon, Robert Mapplethorpe in Todd Maisel. Fotografija je vse od njenega izuma leta 1839 sprožala etične ali politične polemike ter celo sodne postopke, zato so bile fotografije mnogokrat podvržene cenzuri, uničenju ali manipulaciji. Razstava prikazuje dela, ki so prestopila meje ali jih na novo definirala. Pri tem ne gre le za provokacije, ampak za diskusijo o svobodi v umetnosti. Večji del razstave je posvečen pravnim sporom zaradi fotografij.

Ker so nekatere izmed fotografij na razstavi šokantne, v razstavišču posebej občutljivim ljudem obisk odsvetujejo. Osebam, mlajšim od 14 let, obisk ni dovoljen.

V galeriji spodaj si oglejte nekaj fotografij iz oglaševalskih kampanj, ki jih je za Benetton zasnoval Oliviero Toscani. Med najslavnejšimi je fotografija Therese Frare, na kateri je družina umirajočega za aidsom, ki je sprožila veliko polemik, druge pa se nanašajo na rasizem, vero, smrtno kazen ...