Brooke Shields na Princeovem posnetku Spiritual America IV iz leta 2005. V času nastanka te fotografije je bila zvezdnica stara 40 let. Foto: BBC
Brooke Shields na Princeovem posnetku Spiritual America IV iz leta 2005. V času nastanka te fotografije je bila zvezdnica stara 40 let. Foto: BBC

Novejše delo istega umetnika, Richarda Princa, prikazuje 40-letno Shieldsovo, ki v bikiniju pozira zraven motorja, poroča BBC. Kot je znano, je Princeova umetnina Spiritual America, na kateri je Shieldsova kot otrok pozirala gola, naoljena in naličena, na Otoku sprožila polemike: v galeriji Tate so jo umaknili z razstave, potem ko je policija začela raziskovati morebitno kršenje zakonov o nespodobnosti. Mnoge predstavnike javnosti pa je skrbelo, da bo delo v galerijo privabilo pedofile.

Iz galerije so zdaj sporočili: "Po posvetu z umetnikom Richardom Princeom smo sliko Spiritual America iz leta 1983 nadomestili s poznejšo različico dela, ki jo je leta 2005 ustvaril v sodelovanju z Brooke Shields in naslovil Spiritual America IV. Tate se s pravnimi svetovalci še vedno posvetuje o katalogu razstave."

V galeriji so fotografijo fotografije, v katero je Prince leta 1983 vključil posnetek iz leta 1975, ki ga je sicer ustvaril fotograf Gary Gross, uvrstili v razstavo Pop Life: Art In A Material World. Predtem je bilo delo že na ogled v ZDA, na Otoku pa še ne. Spiritual America IV pa je bila posneta leta 2005, na njej zvezdnica Plave lagune nosi podoben nakit kot na provokativnem posnetku iz leta 1975.

Gross je o fotografiji desetletne Shieldsove za Daily Telegraph povedal: "Fotografija je razvpita že od dne, ko sem jo posnel, in to je bil tudi moj namen."