Bill Viola se v svojem delu ukvarjal predvsem z ontološkimi vprašanji. V središče postavlja človeka, njegova temeljna čustva in doživljanja, svojo estetiko pa je zasnoval pod vplivom zahodnoevropske srednjeveške in renesančne umetnosti. Foto: EPA
Bill Viola se v svojem delu ukvarjal predvsem z ontološkimi vprašanji. V središče postavlja človeka, njegova temeljna čustva in doživljanja, svojo estetiko pa je zasnoval pod vplivom zahodnoevropske srednjeveške in renesančne umetnosti. Foto: EPA
Bill Viola
Viola je z Guggenheimovim muzejem v Bilbau tesno povezan, odkar je ta odprl svoja vrata. Foto: EPA
Bill Viola
Violovo retrospektivo prepoznavajo v muzeju kot vrhunec praznovanja svoje 20-letnice. Foto: EPA

Prav tako pripoveduje postavitev o posebni vezi, ki jo ima Viola z Guggenheimovim muzejem. Z njim je namreč že od samega začetka, saj je bila projekcija njegove instalacije The Messenger (1996) v muzeju na ogled že leta 1997, ko je odprl svoja vrata.

Zato želijo zdaj prav z Violovo retrospektivo opozoriti na zavezanost muzeja do videoumetnosti, razlaga direktor muzeja Juan Ignacio Vidarte. Leta 2014 so denimo v sklopu muzeja odprli posebno galerijo, ki je namenjena izključno ustvarjanju v tem mediju.

Kot direktorjeve besede še povzema portal Art Newspaper, so si v Guggenheimovem muzeju več let prizadevali, da bi z Viollo pripravili obsežnejši projekt. Dvajsetletnica muzeja je bila lepa priložnost, da namero tudi uresničijo. Postavitev popelje po štirih desetletjih umetnikovega ustvarjanja, ta pa obenem ponuja širšo osvetlitev razvoja videa kot umetniškega medija. Začne se pri filmih iz sedemdesetih let, kot je The Reflecting Pool (1977-79), pa vse do zadnjih instalacij.

Med rojstvom in smrtjo
Violo, čigar delo je trenutno na ogled tudi v firenški Palazzo Strozzi, kjer z videom raziskuje odnos med klasičnim in sodobnim, so od nekdaj zanimale univerzalne teme človekovega obstoja in doživljanja. Njegov video se ukvarja z rojstvom in smrtjo, duhovnostjo in čustvenostjo. Vse to nekako se zlije v delu Inverted Birth iz leta 2014, ki ga je njegova žena in izvršna direktorica njegovega ateljeja Kira Perov opisala kot umetnikov najbolj pozitiven izrek o trajnosti življenja.

Spogledovanje z italijansko renesanso
Eden od njunih najbolj ambicioznih projektov je gotovo Going Forth by Day iz leta 2002, v katerem je sodelovalo 200 nastopajočih. Videoinstalacija, ki jo sestavlja pet projekcij, je tudi osrednje delo razstave. Sočasno je v prostoru za izobraževanje na ogled interaktivna digitalna projekcija beležnice, v katero je Viola zapisoval ideje za projekt. Na ta način dobi obiskovalec vpogled v njegov ustvarjalni proces. Med drugim izve, da je pri tem na Violo pomembno vplivalo italijansko renesančno stensko slikarstvo.

Na ogled je tudi delo, s katerim se je Viola v sklopu ameriškega paviljona leta 1995 predstavil na Beneškem likovnem bienalu. Njegovo delo The Greeting (1995) je nastalo po navdihu Pantormove slike Obiskovanje. Platno, ki ga je manieristični umetnik naslikal med letoma 1528 in 1529, je zato tudi vključeno v omenjeno firenško razstavo.

Retrospektivo v Bilbau so odprli konec tedna, na ogled pa bo do 9. novembra.