Foto:
Foto:

Razstava je presenetila vse, ki so prepričani, da Hirst ustvarja le šokantne inštalacije in skulpture iz teles mrtvih živali. V galeriji Gagosian se namreč predstavlja s 30 oljnimi slikami, ki jih je ustvaril v zadnjih treh letih.

Estetika grdega je zapovedana
Navdih za najnovejša dela je Hirst poiskal v fotografijah, časopisih in revijah. Tudi tokrat pa se ni mogel izogniti estetiki grdega, saj je s čopičem upodobil prizore iz mrtvašnice, rezine možganov na krožnikih, krvaveče obraze pretepenih ljudi in propad odvisnikov.

Podoba, ki te zagrabi
Hirst je svojo odločitev za upodabljanje pretresljivih prizorov komentiral z besedami: "Resnično imam rad podobe, ki te nekako hkrati zgrabijo in odrinejo stran; stvari, ki ob istem času nekaj pripovedujejo in to zanikajo."

Posebnost Hirstove postavitve v galeriji Gagosian je izjemna plastičnost podob na platnih. Motive je naslikal tako natančno, da ob bežnem pogledu nanje pomislimo, da so pravzaprav fotografije.

Nova slikarska usmeritev
Najnovejša Hirstova dela so predstavila tudi tretjo umetnikovo slikarsko usmeritev. Prej je slikal bodisi slike z medicinskimi naslovi, katerih glavna značilnost je bil urejen nanos pikic in različnih barv, t. i. "vrtečih se" slik. Pri ustvarjanju "vrtečih se" slik je Hirst platno položil na vrtiljak, ga zavrtel, nato pa nanj naključno zlival barve.