Nagrajenka Marjanca Jemec Božič zna mojstrsko narisati tudi živalske junake. Foto: Emka
Nagrajenka Marjanca Jemec Božič zna mojstrsko narisati tudi živalske junake. Foto: Emka
Tone Pavček: Juri Muri drugič v Afriki
Marjanca Jemec Božič poleg slikanic ilustrira tudi učbenike, prispevke v otroškem in mladinskem periodičnem tisku ... Foto: Emka
Tone Kralj: Martin Krpan
Anja Štefan: Iščemo hišico
Ilustratorka Ančka Gošnik Godec je ena izmed preteklih dobitnic nagrade za življenjsko delo.

V ljubljanskem Cankarjevem domu se s slavnostno podelitvijo nagrad začenja že 7. slovenski bienale ilustracije, ki predstavlja najboljše ustvarjalne dosežke slovenskih ilustratorjev v zadnjih dveh letih.

Prvi stik otrok z likovno umetnostjo
Razstava je pomemben prispevek k uveljavljanju ilustracije kot umetnostno samosvojega likovnega področja, ki je nujno za razvoj likovnega razumevanja otrok in mladostnikov. Slovenski bienale ilustracije je tudi odlična priložnost za "dokazovanje" ilustracije, ki stopa vštric s slikarstvom, kiparstvom in z grafiko in nikakor ni manj vredna likovna zvrst ali le sredstvo, ki nasmeje otroke. Nasprotno, prav po zaslugi slikanic otroci in mladi vzljubijo branje in likovno umetnost.

V naslednjih dneh si preberite tudi intervju z Marjanco Jemec Božič.
Letos 57 razstavljavcev
Žirija 7. slovenskega bienala ilustracije, ki se je prvič sešla konec septembra, je na razstavo uvrstila 57 avtorjev, od tega deset v kategoriji poljudnoznanstvene ilustracije. Letos se torej predstavlja enajst avtorjev več kot na šestem bienalu. Poleg znanih imen se na bienalu redno predstavljajo tudi mlajši avtorji in nova ilustratorska imena, ki v svoje ustvarjanje po svoje med drugim vključujejo nove likovne rešitve, svežo avtorsko poetiko in slikarske tehnike ter še marsikaj.

Poklon Tonetu Kralju
Na 7. bienalu, ki bo odprt do 14. januarja 2007, se v hommageu začetnikom slovenske ilustracije spomnjajo Toneta Kralja in njegovih ilustracij Martina Krpana (22 izvirnih listov je iz zbirke za bienale posodila galerija Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki), nagrado za življenjsko delo pa je žirija soglasno namenila Marjanci Jemec Božič.

Kdo je letošnja nagrajenka za življenjsko delo?
Leta 1928 rojena slikarka je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala leta 1955. Svojo likovno ustvarjalnost dokazuje predvsem v ilustracijah, namenjenih otrokom in mladini - ne le v slikanicah, ampak tudi v številnih prispevkih v otroškem in mladinskem periodičnem tisku. Njene ilustracije odlikuje živa barvitost, njena posebnost pa so razgibane ilustracije z množico obrazov hudomušno karikiranih podob otrok, žensk in moških, ki že samo z držo telesa dokazujejo slikarkino spodobnost upodabljanja zgodb. S svojimi ilustracijami zna Marjanca Jemec Božič tudi mojstrsko vdihniti "značaj" najrazličnejšim živalim. Njene ilustracije v otroških slikanicah so danes tako že del "obvezne opreme" otroškega odraščanja.

Posebnost ustvarjanja Marjance Jemec Božič so tudi črno-bele ilustracije, s katerimi ji uspe ustvariti poglobljeno lirično, dramatično ali razigrano humorno ozračje, ki spremlja in dopolnjuje, in literarne predloge poezije in proze. Marjanca Jemec Božič, ki je sodelovala na petih bienalih slovenske ilustracije, je dobitnica številnih priznanj, med katerimi je tudi Levstikova nagrada za življenjsko delo leta 2003.

Slovensko ilustracijo so najbolj zaznamovali ...
Prvi slovenski bienale ilustracije sta Cankarjev dom in ilustratorska sekcija Zveze društev likovnih umetnikov organizirala leta 1993. Nagrado Hinka Smrekarja so na prvih šestih bienalih ilustracije dobili Marija Lucija Stupica, ki je priznanje prejela dvakrat, Dušan Muc, Rudi Skočir, Zvonko Čoh in Jelka Godec Schmidt. Do zdaj so slovenskim ilustratorjem podelili že pet nagrad za življenjsko delo - Marlenka Stupica, Ančka Gošnik Godec, Jelka Reichman, Marija Vogelnik in Milan Bizovičar so s svojimi mojstrovinami zaznamovali slovensko ilustracijo.