Pablo Picasso pred sliko Par (1970), kot ga je ujel fotograf Roberto Otero. Foto: Museo Picasso, Malaga
Pablo Picasso pred sliko Par (1970), kot ga je ujel fotograf Roberto Otero. Foto: Museo Picasso, Malaga

Umetnost z naše duše obriše prah vsakdanjega življenja.

Pablo Picasso
Matador in ženski akt
Čeprav je Picassova umetnost postala nekakšna splošna lastnina, ohranja veliko mero izrazito španskega patosa in motivike. Foto: Ludwig Museum Wien

Dunajska Albertina bo jesensko sezono razstav slovesno odprla s Picassom. Od 22. septembra pa do 7. januarja bo v sklopu razstave Slikanje proti času na ogled okoli 200 Picassovih del iz umetnikovega poznega obdobja. Razstava poudarja dialog med Picassovimi "divjimi" in čutnimi slikami, ki vsebujejo majhno število motivov, ter njegovimi natančno izdelanimi risbami, polnimi detajlov. Poleg 70 slik in 40 risb je razstavljenih še 80 grafik in nekaj skulptur, ki skupaj ponazarjajo umetnikov način ustvarjanja, edinstven slog ter odnos do časa.

Na pomoč so priskočili z vsega sveta
Razstavo je pripravil Werner Spies, nekdanji direktor pariškega centra Pompidou in izvrsten poznavalec Picassovega umetniškega opusa. Za postavitev Slikanja proti času si je Albertina sposodila dela iz 60 muzejskih in zasebnih zbirk, med drugim iz Picassovega muzeja v Parizu, Muzeja moderne umetnosti v New Yorku ter Londonskega muzeja Tate.

Avstrijsko-nemška turneja?
Do januarja letos so Picassa gostili v Berlinu - tam so pripravili razstavo Pablo. Zasebni Picasso, s katero so v ospredje postavili portrete šestih žensk, ki so imele največji vpliv na Picassovo življenje - Fernande Olivier, Olgo Khokhlowo, Marie-Therese Walter, Doro Maar, Francoise Gilot in Jacqueline Roque. Nobena skrivnost namreč ni, da je veliki donhuan z vsako veliko ljubeznijo zamenjal tudi ustvarjalno obdobje in poetiko.

Mar ne vemo že vsega?
Pablo Picasso (1881-1973) je bil eden najbolj slavnih in vplivnih umetnikov 20. stoletja, o katerem je bilo povedanega že zelo veliko. Manj znano je, da je leta 1935, v obdobju osebne krize, za krajši čas prekinil svoje likovno ustvarjanje in se posvetil pisanju poezije v španščini in francoščini. Tej se je posvečal tudi ob kasnejši vrnitvi k slikarstvu, vse do leta 1959.

Umetnost z naše duše obriše prah vsakdanjega življenja.

Pablo Picasso