Po razstavah o poznem baroku na Kranjskem in grafičnem oblikovalcu Liculu bodo v Narodni galeriji na ogled tudi razstave Fran Windischer, Dagerotipije - Ob 100-letnici prve fotografske razstave, Posterfest in Bienale vidnih sporočil. Foto: RTV SLO
Po razstavah o poznem baroku na Kranjskem in grafičnem oblikovalcu Liculu bodo v Narodni galeriji na ogled tudi razstave Fran Windischer, Dagerotipije - Ob 100-letnici prve fotografske razstave, Posterfest in Bienale vidnih sporočil. Foto: RTV SLO
Razstava o grafičnem oblikovalcu Miljenku Liculu, ki je med drugim oblikoval tolarske bankovce in kovance, nacionalno stran evrskih kovancev, potne liste ter osebne izkaznice, bo v vhodni avli Narodne galerije na ogled od 3. februarja do 24. aprila. Foto: NN
Posterfest
Avla Narodne galerije bo od sredine septembra do sredine oktobra gostila razstavo Posterfest (na fotografiji plakat prejšnjega Posterfesta iz leta 2009), sledil pa ji bo Bienale vidnih sporočil od 25. oktobra do 27. novembra. Foto: Fundacija Brumen

Do 13. februarja bo v razstavišču Narodne galerije še na ogled razstava Franc Kavčič/Caucig - Antične teme, 3. marca pa bodo odprli razstavo Poznobaročno slikarstvo na Kranjskem, ki bo po besedah direktorice Narodne galerije Barbare Jaki pokrila sivo liso v proučevanju slikarstva v Sloveniji.

Predstavitev razcveta ljubljanskega baroka
Razstava bo prinesla nova slikarska imena in splošno opredelitev poznobaročnega slikarskega sloga, s katerim se je sklenila velika tradicija baročnega slikarstva na Slovenskem. Tudi slovenske dežele je v tistih časih prevzela ustvarjalnost baročnega časa, osrednji del zgodovinske pokrajine Kranjske z deželnim središčem v Ljubljani pa je v 1. polovici 18. stoletja doživel še poseben razcvet, da lahko govorimo kar o ljubljanskem baroku.

Zreli barok je postavil močne temelje in poznobaročna ustvarjalnost se je podaljšala vse do novega stoletja, ki pa je že čas kakovostnih nihanj. Razstava v Narodni galeriji, ki bo odprta do 29. maja, bo prvi poizkus geografsko in časovno zaokrožene opredelitve in predstavitve poznobaročnega slikarstva v osrednji Sloveniji.

Razstava o Liculu, oblikovalcu tolarjev
Sredi junija bo kranjski pozni barok nasledila razstava Nove pridobitve (2000-2010), ki bo na ogled do sredine oktobra, ko se bo začela prenova Narodnega doma. Direktorica Jakijeva je razložila, da je ena izmed osrednjih dejavnosti Narodne galerije bogatitev njenega umetnostnega fonda, tako slikarskega in kiparskega kot del na papirju. Zaradi pomanjkanja prostora vsa dela niso razstavljena, nekatera tudi še niso bila publicirana. Nove pridobitve bodo tako predstavile prerez zbiralne politike galerije, njene usmeritve in najpomembnejše pridobitve zadnjih desetih let.

Razstava o Miljenku Liculu, grafičnem oblikovalcu, ki je za Narodno galerijo skoraj 15 let oblikoval tiskovine in postavljal razstave, bo na ogled od 3. februarja do 24. aprila v vhodni avli Narodne galerije. Razstava, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Fundacijo Brumen, bo skupaj s spremljajočo monografijo predstavila prerez dela enega najuglednejših grafičnih oblikovalcev in prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo. Med najvidnejša in prepoznavna Liculova dela sodijo tolarski bankovci in kovanci, nacionalna stran evrskih kovancev, potni listi, osebne izkaznice in številne likovne monografije.

100 let od prve fotografske razstave
Avla Narodne galerije bo od sredine septembra do sredine oktobra gostila razstavo Posterfest, sledil pa ji bo Bienale vidnih sporočil od 25. oktobra do 27. novembra. V galeriji Narodni dom na Cankarjevi bo od 24. februarja do 27. marca na ogled razstava Fran Windischer, ki bo predstavila življenje in delo prvega predsednika društva Narodna galerija, gospodarstvenika, zbiralca in mecena. Od maja do avgusta pa bo galerija gostila tudi razstavo Dagerotipije - Ob 100-letnici prve fotografske razstave.