Leta 2008 se je v okviru razstave Women Are Heroes (Ženske so junakinje), ki je izpostavljala pogum žensk, ki se znajdejo v vojni, JR podal na svetovno turnejo. Letos je film z istim naslovom, ki je nastal kot posledica te poti, v Cannesu požel stoječe ovacije. Foto:
Leta 2008 se je v okviru razstave Women Are Heroes (Ženske so junakinje), ki je izpostavljala pogum žensk, ki se znajdejo v vojni, JR podal na svetovno turnejo. Letos je film z istim naslovom, ki je nastal kot posledica te poti, v Cannesu požel stoječe ovacije. Foto:
Projekt Unframed znane slike postavlja v nov, pomenljiv kontekst. Tukaj je JR fotografijo iz Černobila, ki jo je posnel Sergej Podlesnov, povečal in izobesil v Apuliji, natančneje v okolišu, kjer je mafija še posebej močna. Foto: JR

Parižan, ki se predstavlja le kot JR, svoje fotografije razstavlja "v največji galeriji na svetu", kot temu pravi sam - na ulici in med ljudmi, kjer pritegnejo tudi pozornost tistih, ki nikoli ne zaidejo v kakšen muzej. Njegova umetnost, ki se giblje na meji političnega aktivizma, načenja teme svobode, identitete, omejitev in angažmaja.

TED (kratica, ki stoji za Technology, Entertainment and Design) je serija mednarodnih konferenc, ki jih financira neprofitna ameriška fundacija Sapling, ki si prizadeva "širiti ideje, ki jih je vredno širiti". Od leta 2005 dalje podeljujejo tudi 100 tisoč dolarjev vredno nagrado, ki je letos za spremembo niso namenili kakemu vseprisotnemu aktivistu, kakršni so bili Bono, Bill Clinton in Jamie Oliver, ampak anonimnemu umetniku, ki je v preteklosti svoje gromozanske fotografije razstavljal tako v revnih pariških predmestjih kot po zidovih na Bližnjem vzhodu, porušenih mostovih v Afriki in brazilskih favelah. In čeprav so njegovi gverilski posegi v okolje vedno deležni silne pozornosti javnosti (za ljudi, ki jih je tako ovekovečil, postaja junak robinhoodovskih razsežnosti), JR, podobno kot svojega vzdevka, ne pojasnjuje ali interpretira svojih dejanj.
Nagrada je priložnost za pomoč
"JR-jevo delo zahteva popolno stapljanje s soseskami, favelami in vasmi po vsem svetu, fotografiranje tamkajšnjih prebivalcev in spoznavanje njihovih zgodb," so v organizaciji zapisali v utemeljitvi nagrade. "Čeprav drugi gverilski umetniki s svojim delom prav tako komentirajo družbo, le redkokomu to uspeva v tolikšni meri in s takim sodelovanjem skupnosti." Nagrada poleg čednega kupčka denarja pomeni tudi, da si lavreat lahko izbere humanitarni projekt, ki mu bo organizacija namenila finančno podporo, kar za seboj potegne tudi številne donacije njihovih poslovnih partnerjev. (Lanski zmagovalec, kuhar Jamie Oliver, je, denimo, podprl kampanjo proti debelosti, Bill Clinton pa si je prizadeval za nadgradnjo zdravstvenega sistema v Ruandi.) JR sicer pravi, da še ni imel časa razmisliti, kako bo uporabil svoj novi vpliv, češ da je še vedno v šoku: "V življenju se nisem prijavil še na noben natečaj in nisem niti vedel, da me je kdo nominiral."

"Križanec" med fotografom in grafitarjem
JR-jev najnovejši projekt, Unframed, je reinterpretacija slovitih fotografov in posnetkov v novem kontekstu: drugače povedano, slavne fotografije jemlje iz muzejskih arhivov in jih v predimenzioniranih različicah seli na zidove mest. Sam sicer naziva "ulični umetnik" ne mara preveč, sam si pravi photograffeur (graffeur v francoščini pomeni grafitarja).

V galeriji si poglejte nekaj primerov JR-jevih "akcij".