Mesta so se  povezala s skupnim namenom iskanja načinov in možnosti ohranjanja in oživitve mestnih središč, izvajanja prenove ter razvijanja strategije skupnega trženja z namenom povečanja ozaveščenosti, da so zgodovinska mesta  umetnostni zaklad in turistična privlačnost ter skupnega spoznanja, da ohranjanje kulturne dediščine omogoča gospodarski in kulturni razvoj. Na fotografiji Slovenske Konjice. Foto: BoBo
Mesta so se povezala s skupnim namenom iskanja načinov in možnosti ohranjanja in oživitve mestnih središč, izvajanja prenove ter razvijanja strategije skupnega trženja z namenom povečanja ozaveščenosti, da so zgodovinska mesta umetnostni zaklad in turistična privlačnost ter skupnega spoznanja, da ohranjanje kulturne dediščine omogoča gospodarski in kulturni razvoj. Na fotografiji Slovenske Konjice. Foto: BoBo
Idrija
Med seboj lahko dostopna mesta s stavbno dediščino kažejo raznovrstnost kulture od prazgodovine prek srednjega veka do baroka vse do današnjih dni. Kar tretjina slovenskih mest je zaščitenih kot spomenik. Na fotografiji Idrija. Foto: BoBo

Razstava Mesta kulture bo na ogled od 24. do 28. marca, nato pa se bo preselila v Slovenijo, v mestne članice Združenja zgodovinskih mest Slovenije.
Namen razstave je predstaviti lepoto zgodovinskih mest Slovenije, predvsem pa značilnosti in umetniški pomen njihovih mestnih jeder. Opozoriti želijo, da so stara mestna jedra umetnostni zaklad in turistična privlačnost, zaradi svoje starosti tudi romantična, kulturna, prijazna, skrivnostna, pravljična, pa tudi še vedno neraziskana, so zapisali ob razstavi. Kljub starosti pa tudi mlada – zaradi številnih dogodkov, raznovrstnih kulturnih prireditev, malih trgovinic in mestnih kavarn, domačih gostiln in vsakodnevnega življenja, ki v njih in z njimi raste.
Ohranjanje in oživljanje živih mojstrovin
"Mesta so mojstrovine, ki so se ohranile tisočletja. Žive zgodbe, ki jih je zapisal čas. Bogata dediščina, ki krasi Slovenijo. Vse to so ustvarili naši predniki. Naša naloga je, da njihovih izpovedi ne zabriše prah," opozarja Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ki si od leta 2001 prizadeva za ohranjanje kulturnih spomenikov, osvešča, izobražuje, izmenjuje izkušnje, s skupnimi močmi pridobiva sredstva in sodeluje v prenovah starih mestnih jeder.
Združenje povezuje najstarejša slovenska mesta, ki imajo stara mestna jedra zaščitena za kulturni spomenik – Idrijo, Koper, Kostanjevico na Krki, Kranj, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljico, Slovenske Konjice, Škofjo Loko, Tržič, Žužemberk – ter družbe in organizacije, ki sodelujejo pri prenovi kulturne dediščine.
Razstava tudi priložnost za turistično promocijo Slovenije
Razstava se bo odprla s pestrim kulturnim programom in visokimi gosti v hiši Evropskega parlamenta v Bruslju. Ob odprtju bo Združenje zgodovinskih mest Slovenije, njegovo delo in poslanstvo predstavil župan Občine Pirana Peter Bossman, v programu, ki ga bo vodila direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenec, pa bo kulturni del sooblikovala srednjeveška plesna skupina iz Žužemberka s spremstvom glasbene skupine Svitar. Gostje odprtja bodo pogostili s slovenskimi dobrotami in slovenskim vinom iz okolice Ptuja. Razstava predstavlja tudi turistično promocijo Slovenije in njenih zgodovinskih mest, zato so na odprtje poleg poslancev v Evropskem parlamentu, slovenskega veleposlanika v Bruslju, slovenskih gospodarskih predstavništev v Bruslju ter partnerjev povabljeni tudi turistični partnerji na belgijskem trgu.