Izrezano figuro Ljubimca in nekatere druge figure je Petra Varl naseljevala po industrijskih objektih v Krškem in jih fotografirala ter s to akcijo izzvala odzive mimoidočih in dialog z njimi. Foto: Galerija Krško
Izrezano figuro Ljubimca in nekatere druge figure je Petra Varl naseljevala po industrijskih objektih v Krškem in jih fotografirala ter s to akcijo izzvala odzive mimoidočih in dialog z njimi. Foto: Galerija Krško
false
Varlova s preprostimi motivi vsakdanjega življenja gradi oseben in hkrati vsem domač svet, v katerem premošča zagate medsebojnih odnosov, podira predsodke ter razgrajuje nasprotja med starim in novim. Foto: Galerija Krško

V Galeriji Krško so drevi odprli razstavo Ljubimca - Izrezi vizualne umetnice in akademske slikarke Petre Varl, ene najbolj prepoznavnih umetnic slovenske sodobne umetnosti, ki svojo izraznost izpeljuje predvsem z risbo in grafiko, hkrati pa ju z različnimi mediji, izraznimi sredstvi in načini predstavitve umetniškega dela stalno nadgrajuje.

Varlova s preprostimi motivi vsakdanjega življenja gradi oseben in hkrati vsem domač svet, v katerem premošča zagate medsebojnih odnosov, podira predsodke ter razgrajuje nasprotja med starim in novim.

Drugačna komunikacija v specifičnem razstavnem prostoru
Za komunikacijo z gledalci uporablja vsa mogoča orodja, od reklamnih panojev, poslikav sten, avtorskih knjig do posegov v prostor, avtorskih knjig ipd. Izrezano figuro Ljubimca in nekatere druge figure je naseljevala po industrijskih objektih v Krškem in jih fotografirala ter s to akcijo izzvala odzive mimoidočih in dialog z njimi. A če se prizor poljubljanja ljubimcev v urbanem okolju našega vsakdana deloma izgubi, dobi v desakraliziranem prostoru nekdanje špitalske cerkve konotacijo sublimnosti, ki jo umetnica s preprosto enolinijsko risarsko potezo mojstrsko kontekstualizira v specifično likovno razstavišče in gledalca igrivo in duhovito nagovarja h globlji kontemplaciji, je zapisala kustosinja Mestnega muzeja Krško Nina Sotelšek.

Prepoznavne podobe in nova tehnika izrezov
Tokrat Petra Varl tri in pol metre visokih figur ni naslikala na steno, kot je počela v svojih prejšnjih projektih, temveč je figure dala izrezati iz kovine in dodatno pobarvati v črno. Za tehniko izrezov se je odločila, da bi figure ohranile formo risbe, ob tem pa ne bile omejene z robovi papirja, ampak bi lahko prosto zaplavale v danem prostoru. Obenem s tehniko izrezovanja svojih prepoznavnih podob povezuje svoje preteklo delo s sedanjim in nakazuje namere za prihodnost, saj želi nadaljevati raziskovalen proces izrezovanja v druge materiale.

Petra Varl se je rodila leta 1965 v Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je najprej diplomirala kot slikarka in leta 1997 še magistrirala. Deluje na področjih risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Svoja dela predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v domovini in tujini. Na oddelku za likovno umetnost mariborske Pedagoške fakultete je od leta 2000 zaposlena kot redna profesorica risbe in grafike. Živi in ustvarja v Ljubljani in Mariboru. Njena razstava bo v nekdanjem cerkvenem prostoru Galerije Krško na ogled do 2. maja.