Foto:
Foto:
Pablo Picasso: Kompozicija z violino
Razsežnosti Picassovega opusa so neverjetne. Predstavnik kubizma je ustvaril več kot 100.000 del, zato se ne smemo čuditi, da posebne razstave njegovih del v vsakem trenutku potekajo v več muzejih. Foto: EPA
Pablo Picasso: Le Reve

Zato ni presenetljivo, da je v tem ali onem evropskem muzeju skoraj vsak trenutek na ogled vsaj ena razstava Picassovih del. Med številnimi razstavami Picassovih del pa bo leta 2008 gotovo izstopala postavitev v muzeju Reina Sofia. Priprave na dogodek so že stekle, razstavo pa je že zdaj "oglašuje" španski premier Zapatero. Napovedal je, da bo v madridskem muzeju na ogled okoli 400 Picassovih del. Razstave ne bi bilo brez sodelovanja Picassovega muzeja v Parizu, ki bo posodil več kot 100 umetnin.

Muzej nahrani francoska zakonodaja
Pariški muzej je namreč največje "skladišče" Picassovih umetniških dosežkov. To ni presenetljivo, saj je Picasso več desetletij preživel v francoski prestolnici. Vodstvo Picassovega muzeja "muči" le nekaj. To je verjetno najbolj znamenita Picassova slika Guernica, ki je del zbirke muzeja Reina Sofia. Picassov muzej v Parizu, ki med drugim velja tudi za enega najpomembnejših raziskovalnih centrov dela Pabla Picassa in njegovih sodobnikov, se je do dragocene zbirke "dokopal" tudi s pomočjo francoske zakonodaje. Ko je umetnik leta 1973 umrl, so namreč njegovi dediči morali zaradi na novo pridobljenega bogastva francoski državi plačati davek gigantskih razsežnosti. "Dolga" so se znebili tako, da so Franciji namesto denarja poklonili številna Picassova dela, ki jih je Francija nato razstavila v Picassovem muzeju.

Kako začrtati programsko usmeritev Picassove razstave?
Podrobnosti o razstavi, ki bo leta 2008 v Madrid pritegnila še nekoliko večje število ljubiteljev lepih umetnosti kot običajno - pri tem velja poudariti, da sta muzeja Prado in Reina Sofia magneta za turiste, tudi kadar ne ponujata nobene atraktivne posebne razstave -, še niso znane. Zaenkrat "smemo" očitno vedeti le to, da bo obseg razstave osupljiv, na programsko usmeritev postavitve pa bo očitno treba še nekoliko počakati.

Picasso, ki skupaj z Georgesom Braquom velja za utemeljitelja kubizma, je bil ne le eden najbolj plodnih, pač pa tudi eden najbolj vsestranskih likovnih ustvarjalcev. Njegov že zgoraj omenjeni orjaški slikarski in kiparski opus namreč dopolnjuje še okoli 100.000 tiskov in gravur ter 34.000 ilustracij. Zanimivo bo torej videti, ali se bodo kustosi muzeja Reina Sofia omejili na slikarski del Picassovega ustvarjanja ali pa bodo skušali predstaviti vrhunce Picassovega ustvarjanja na vsakem od umetniških področij, na katerih se je preizkusil.

P. B.