Razstava vseh nominirancev je na ogled v ljubljanski Mestni galeriji do 16. maja. Foto: MMC RTV SLO
Razstava vseh nominirancev je na ogled v ljubljanski Mestni galeriji do 16. maja. Foto: MMC RTV SLO
Nagrade mladim umetnikom

Gre za nagrado za mlade umetnike do 35 let v višini 30.000 evrov, ki jo podeljujejo iz zapuščine nemškega avtorja Friedricha Vordemberge-Gildewarta (1899-1962), pripadnika konkretne in konstruktivistične umetnoste, ki je deloval zlasti v Hannovru, Amsterdamu in Ulmu, bil član Der Sturm, De Stilj ter ustanovni član »abstraction-creation«.

Štipendije vsako leto podelijo v drugi državi, letos je bila na vrsti Slovenija, zanjo pa se je potegovalov 25 kandidatov, ki jih je izbral Aleksander Bassin.

Drugi kandidati so bili še: Uroš Acman, Jasmina Cibic, Vesna Čadež, Ana Čigon, Polona Demšar, Ištvan Išt Huzjan, Gašper Jemec, Mitja Konič, Matej Košir, Peter Koštrun, Nina Koželj, Anja Kranjc, Marjeta Medved, Katja Smerdu, Matic Sonnenwald, Mladen Stropnik, Maruša Šuštar, Boštjan Temniker, Bojana Tomše, Urša Vidic, Nika Zupančič, Metka Zupanič in Živa Žitnik.

Nagrado v Sloveniji podelili že leta 2002
Sicer pa je spomladi 2002 žirija sklada že zasedala v Ljubljani in tedanji Mestni galeriji Ljubljana zaupala izbor mladih slovenskih umetnikov. Prejemniki štipendij, kiparka Polona Maher, kipar Tobias Putrih in fotografinja Aleksandra Vajd so v svojem nadaljnjem delovanju več kot upravičili zaupanje mednarodne žirije in ga potrdili tudi v primerjavi z umetniki iz drugih držav na skupinski razstavi dotedanjih prejemnikov štipendije leta 2007 v deželnem muzeju Wiesbadna. Zato ni naključje, da se je sklad po osmih letih odločil za ponovno snidenje s slovenskim umetniškim naraščajem v Ljubljani.

Nagrade mladim umetnikom