Mladinine naslovnice so vedno zgovorne in hkrati kritične. Zato si zalužijo svojo razstavo. Foto: Mladina
Mladinine naslovnice so vedno zgovorne in hkrati kritične. Zato si zalužijo svojo razstavo. Foto: Mladina
Tednik Mladina tudi z naslovnicami komentira burno dogajanje na območju nekdanje Jugoslavije. Foto: Reuters

Razstava, ki je bila ob 60-letnici revije Mladina pripravljena leta 2003, se bo najprej ustavila v Beogradu, kjer so jo odprli v galeriji Študentskega kulturnega centra. Na ogled so naslovnice, nastale med letoma 1987 in 2006, ki tematsko prikazujejo politično, družbeno in kulturno nemirno obdobje.

Izbor naslovnic je malo drugačen
Likovna zasnova in grafične rešitve Mladininih naslovnic povzemajo programsko zasnovo in uredniško politiko tednika Mladina. V primerjavi s slovensko različico postavitve razstave je izbor naslovnic za nekdanji jugoslovanski prostor nekoliko spremenjen. Razstava bo v Beogradu gostovala do 10. decembra, že dva dni pozneje pa se seli v galerijo Narodne knjižnice Vuk Karadžić v Kragujevcu.

Slovensko potovanje se je zaključilo z dražbo
Prva razstava 100 naslovnic Mladine je bila v ljubljanski Mali galeriji Moderne galerije oktobra 2003, nato pa je potovala po Sloveniji - videli so jo v Kopru, Novi Gorici, Mariboru, Novem mestu, Kranju in Postojni. Ob koncu so septembra 2004 v SNG Drami pripravili dražbo Mladininih naslovnic, izkupiček, dobra dva milijona tolarjev, pa so namenili Mladinskemu domu Malči Beličeve.

Kdo je zraven?
Mladinine naslovnice so oblikovale ugledne osebnosti iz slovenskega in ugoslovanskega oblikovalskega prostora - oblikovalske skupine Novi Kolektivizem, Trio Sarajevo, Gigodesign, Kladivo in posamezniki Zdravko Papič, Tomaž Lavrič, Matevž Medja, Damjan Ilić, Matjaž Vipotnik, Zoran Smiljanič, Ranko Novak, Zvonko Čoh, Milan Erič, Radovan Jenko, Zvone Kosovelj, Miljenko Licul, Goran Bertok, Milan Trenc, Miran Klenovšek, Janez Suhadolc in Aleš Smrekar ter fotografi Dragan Arrigler, Barbara Čeferin, Miha Fras, Diego Andrés Gómez, Marko Jamnik, Janez Pukšič, Denis Sarkić, Tone Stojko, Jože Suhadolnik, Miha Škrlep, Vlado Vivod, Srđan Živulović in Joco Žnidaršič.