Hornova je po lastnem izboru v razstavo uvrstila instalacije, mehanizirane skulpture in risbe. Na razstavi bodo sodelovali tudi gostujoči umetniki iz Berlina, ki s svojimi vizualno drznimi in tehnološko osupljivimi eksponati predstavljajo enega najvznemirljivejših področij sodobne vizualne umetnosti. Foto: EPA
Hornova je po lastnem izboru v razstavo uvrstila instalacije, mehanizirane skulpture in risbe. Na razstavi bodo sodelovali tudi gostujoči umetniki iz Berlina, ki s svojimi vizualno drznimi in tehnološko osupljivimi eksponati predstavljajo enega najvznemirljivejših področij sodobne vizualne umetnosti. Foto: EPA
Poleg razstave v UGM-ju, ki bo na ogled do 11. novembra, se bo Hornova ta konec tedna predstavila še na več drugih dogodkih. Med drugim bo danes v dvorani SNG Maribor sodelovala na pogovoru v projekta Dvanajst, v soboto bo imela v UGM literarni večer z Rodom Menghamom, Joachimom Sartoriusom in Tomažem Šalamunom, v nedeljo pa bo v Kinu Udarnik projekcija njenega filma Buster's Bedroom. Foto: UGM
Nemška umetnica Rebecca Horn v Mariboru

Za svoj prvi obisk v Sloveniji in širši regiji je s skupino mladih umetnikov iz Berlina pripravila nov umetniški projekt, v katerem se vizualna umetnost prepleta z glasbo in literaturo. V UGM-ju bodo ob 19.00 odprli njeno odmevno razstavo Maribor Project, ki bo na ogled do 11. novembra. Umetnica, ki bo tudi sama na odprtju, bo prvič v Sloveniji in širši regiji ekskluzivno za UGM predstavila izbor svojih najbolj znanih del.

Na ogled bo izbor najbolj znanih del Rebecce Horn in del petih mladih umetnikov, ki jih je v postavitev vključila umetnica sama. Poleg Antonia Paucarja iz Peruja, ki se ukvarja predvsem s performativno umetnostjo, je v peterici še Ali Kaaf iz Sirije, ki se pri svojem delu osredotoča na papir, fotografijo in steklo. Nemec Markus Wüste izdeluje skulpture iz granita in marmorja, večina del Jakoba Schaibla temelji na ideji nihanja in se igra s pigmenti, vodo, zvokom in svetlobo. Matthias Deumlich pa povezuje zvok in gibanje v kinetične skulpture.

Razstava vidna in slišna na različnih ravneh
Razstava združuje dela različnih medijev, kot so fotografija, film, video, risbe, kolaži, performansi in skulpture. Dodatno so jo popestrili z glasbo v izvedbi saksofonista in skladatelja Haydena Chisholma, ki je pred leti nekaj časa preživel v samostanu Pleterje. "Posebnost razstave je v tem, da jo je mogoče videti in slišati na različnih ravneh. Objekti so nameščeni v različnih prostorih, v katere lahko vstopaš z različnih koncev in tako vsakič na novo vidiš stvari," je pojasnil Deumlich.

Glavna zvezda je seveda Rebecca Horn sama, ki ima po besedah direktorice UGM Brede Kolar Sluga "zelo močan, izrazit in kompleksen umetniški jezik". Med drugim bodo na ogled njena znana dela, kot so gibljiva kovinska konstrukcija s perjem, instalacija z zabadanjem noža v kamen, igrajoči bobni in violina ter instalacija z na tisoče metrov razvitega hollywoodskega filma z naslovom Čas teče. Posebej za Maribor Project je naredila instalacijo Blodne luči.

Bogat spremljevalni program s slavnimi gosti
Ob razstavi bo potekal bogat spremljevalni program, ki bo med drugim vključeval projekcijo njenih filmov v Kinu Udarnik, glasbene performanse, ustvarjalnice z gostujočimi umetniki ter literarni večer z zvezdniškimi gosti Joachimom Sartoriusom, Rodom Menghamom in Tomažem Šalamunom.

Rebecca Horn je svojo umetniško pot začela v 70. letih 20. stoletja. V štirih desetletjih je ustvarila impresiven umetniški opus, ki obsega performanse, filme, skulpture, prostorske instalacije, risbe in fotografije. Prepoznavna značilnost njenega dela je izjemno natančna fizična in tehnična funkcionalnost, s katero predstavlja svoje skulpture in zaporedja gibov, ki jih ti delajo v prostoru. Teme, ki se najpogosteje pojavljajo v njenih delih, so seksualnost, človeška ranljivost in čustvena krhkost.

"Zdelo se mi je dobro, da ne bi razstavljala sama, ampak da bi šlo za dialog med mlajšimi umetniki in mano. In poimenovali smo ga Maribor Project," je povedala na četrtkovi novinarski konferenci v Mariboru. Pobudnik projekta je bil Goethe Institut iz Ljubljane, izvedli pa so ga s pomočjo zavoda Maribor 2012 in nemškega Inštituta za zunanje odnose (Ifa). Ob obisku je pri založbi KMŠ izšla zbirka njenih pesmi z naslovom Zrcalo lune, nastaja pa tudi knjiga o projektu v Mariboru.

Nemška umetnica Rebecca Horn v Mariboru