Ljubljanskega župana ni zmotila Kučanova izjava, ampak Simonitijevo neupoštevanje dogovora, sporočajo z MOL-a. Foto: RTV SLO
Ljubljanskega župana ni zmotila Kučanova izjava, ampak Simonitijevo neupoštevanje dogovora, sporočajo z MOL-a. Foto: RTV SLO
Ljubljanski grad
MOL pripravlja lastno razstavo o osamosvajanju Slovenije. Foto: RTV SLO
Enotni v Zmagi
Postavitev Enotni v zmagi - demokratizacija in osamosvojitev Slovenije je rezultat vrste razstav, ki so jih slovenski muzealci postavili lani, z njimi pa obravnavali dogodke med letoma 1990 in 1992. Foto: Tone Stojko/Muzej novejše zgodovine

Zapleti okoli umika razstave Enotni v zmagi z Ljubljanskega gradu še vedno odpirajo mnogo vprašanj. Čeprav naj bi razstavo o osamosvojitvi Slovenije z gradu "uradno" umaknili zaradi neuspelega dogovora Karla Erjavca in Zorana Jankovića o najemni pogodbi, se po pisanju tednika Mag pravi razlog za Jankovićevo odločitev skriva v zanj spornih izjavah nekdanjega predsednika Milana Kučana, ki jih je izrekel v zvezi s slovensko osamosvojitvijo v dokumentarnem filmu z istoimenskim naslovom.

MOL: Simoniti ni upošteval dogovora
Na Mestni občini Ljubljana (MOL) smo preverili, če je umik razstave torej res povezan z domnevno sporno izjavo Milana Kučana v dokumentarnem filmu, ki je del razstave. Predstavnica MOL-a za stike z javnostjo Kristina Novak navaja:

"Mestna občina Ljubljana je ministrstvu za kulturo izdala soglasje za začasno uporabo Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu, potem ko je dr. Vasko Simoniti izrazil željo, da bi ministrstvo v njej postavilo razstavo Osamosvojitev Slovenije ... Kasneje se je žal izkazalo, da minister pri postavitvi razstave dogovora z županom ni upošteval, saj je po pridobitvi omenjenega soglasja, še pred podpisom najemne pogodbe, pripravo vsebine predal ministrstvu za obrambo in ministrstvu za notranje zadeve ter razstavo namenil Vojaškemu muzeju Slovenske vojske. Ministrstvo ni o spremembah niti obvestilo niti povprašalo za mnenje Mestne občine Ljubljana, ki je soglasje izdala. Zaradi neupoštevanja omenjenega dogovora je razumljivo, da z ministrstvom za kulturo tudi nadaljnjih sporazumov o dolgoročnem sodelovanju ne moremo sprejeti.

To je edini razlog za umik razstave."

MOL na gradu z lastnim muzejem
V Mestni občini Ljubljana bodo dokumentarno gradivo omenjenega prelomnega časa slovenske zgodovine predstavili kot del stalne postavitve muzeja zgodovine Slovenije, ki bo, kot že dogovorjeno, umeščen v obnovljeno dvorano Barjanka na Ljubljanskem gradu.

O tem, kakšna bo bistvena razlika med nastajajočim muzejem razvoja slovenske državnosti pod okriljem MOL-a in razstavo Enotni v zmagi, je zdaj še prezgodaj govoriti, za MMC sporočajo z mestne občine. Javnost pa bodo o podrobnostih pravočasno obvestili, kajti v naslednjem mesecu bodo ustanovili odbor za pripravo vsebine razstave na gradu, so še dodali.

A. K.