Rene Magritte: Sin človeka (1964). Foto:
Rene Magritte: Sin človeka (1964). Foto:
Priložnostne razstave umetnikoveih del so praviloma odlično obiskane. Foto: EPA

Muzej bo obiskovalcem ponujal ogled približno 150 del umetnika, ki je znan predvsem po svojih nenavadnih kompozicijah in ustvarjanju provokativnih fantazij, ki jih je osmišljeval znotraj elementov vsakodnevnega življenja.

Usoda novega muzeja je bila nekaj časa negotova, ko pa so pred kratkim uspeli zagotoviti dodatna sredstva, so oznanili, da bodo prvi obiskovalci v muzej - če bo vse potekalo po načrtih - stopili že na začetku leta 2007.

Lepota je v skrivnostnosti?
Rene Magritte (1898-1967) je eden vodilnih predstavnikov nadrealističnega slikarstva, ki ga širša javnost pozna po umetninah Sin človeka in To ni pipa (o paradoksu slednje je razmišljal tudi Michel Foucault). Sam je svoje slikarstvo označil za zbir vidnih podob, ki ne skrivajo ničesar in obenem zbujajo vprašanja ter izžarevajo nekaj skrivnostnega. Umetnik pa dodaja tudi, odgovor na vprašanje, kaj njegova dela pomenijo: "Ne pomenijo ničesar, ker skrivnostnost ravno tako ne pomeni ničesar, je nespoznavna."

Kritiki so sprva raztrgali njegovo delo
Magritte je študiral na bruseljski akademiji lepih umetnosti, kasneje pa je bil zaposlen v tovarni tapet, bil je oblikovalec plakatov in oglasov, leta 1926 pa mu je podpis pogodbe z bruseljsko galerijo La Centaure omogočil, da se je posvetil izključno slikarstvu. Prvo nadrealistično sliko (Le jockey perdu) je ustvaril istega leta, leto zatem pa je imel prvo samostojno razstavo, ki so jo kritiki raztrgali. Po neuspehu se je preselil v Pariz, kjer je spoznal Andreja Bretona in postal član gibanja nadrealistov.

Umetnine, ki tudi nasmejejo
Za njegova dela je značilno postavljanje vsakodnevnih predmetov drug zraven drugega in doseganje povsem novih pomenov naslikanih predmetov z uporabo presenetljivega, nevadanega konteksta. Poleg tega, da njegova dela vsebujejo elemente fantastike, pa so prav tako pogosto tudi duhovita in zabavna.

Njegova dela so večkrat prikazali tudi v New Yorku v ZDA, kjer so pripravili tudi dve veliki retrospektivni razstavi, zadnjo leta 1992 v slovitem Metropolitanskem muzeju.