Fabergejeva jajca so unikatne, ročno izdelane umetnine, ki jim ni para. Foto: EPA
Fabergejeva jajca so unikatne, ročno izdelane umetnine, ki jim ni para. Foto: EPA
Fabergejevo jajce
Pogosto je bili natančno filigransko delo Fabergeja pospremljeno z dodatkom, ki je pridal k edinstvenosti. Foto: EPA
Fabergejava jajca v Dubrovniku

V dubrovniškem Knežjem dvoru so odprli razstavo Faberge v Dubrovniku - bogastvo carske Rusije, ki Hrvaški prvič predstavlja eksponate umetniške zbirke draguljarne Petra Carla Fabergeja (1846-1920), v kateri so izdelovali znana Fabergejeva jajca. Razstava obsega več kot sto razstavljenih predmetov, največ zanimanja pa vzbuja devet velikonočnih jajc, ki so bila nekoč v lasti ruske carske družine Romanov.

Zbirka Vez časa
V Dubrovniku je predstavljen najbolj pomemben del zbirke Vez časa. Gre za devet velikonočnih jajc, ki sta jih carja Aleksander III. in Nikolaj II. poklonila svojima soprogama. Izdelana so v zlatu, obdanem z diamanti in drugim dragim kamenjem, biseri in miniaturami v akvarelni tehniki. Razstavljeni so še drugi privlačni draguljarski izdelki, kot so medaljoni, broške, tobačnice, okviri za slike in pečati, ki so prav tako del iste zbirke kulturno-zgodovinske fundacije Vez časa, v sodelovanju s katero so Dubrovniški muzeji pripravili trenutno najbolj dragoceno razstavo Hrvaške.

Bogata fundacija
Zbirka Vez časa šteje približno 500 umetnin, med katerimi so najbolj dragocena prav carska velikonočna jajca. Ta sodijo k ruskemu nacionalnemu bogastvu, ki je bil v času oktobrske revolucije v Rusiji porazgubljen širom sveta, izropan in razprodan tujim zbirateljem. Fundacija zbirke pa skrbi za vračanje kulturnih zakladov Rusiji, med njimi predmetov in dragocenosti, ki so pripadale carski družini in ostalim evropskim vladarskim družinam, kar fundacijo uvršča med najbolj raznoliko na svetu.

Še vedno raztresena širom sveta
Na odprtju razstave je govoril utemeljitelj omenjene fundacije Viktor Vekselberg, ki je leta 2004 od ameriškega medijskega mogotca Malcoma Forbesa odkupil njegovo celotno zbirko - 9 jajc. Fabergejeva jajca so nastajala med letoma 1885 in 1917, slavni draguljar je za carsko družino naredil 54 jajc, 52 od teh pa sodi v velikonočno zbirko, a se ne ve koliko jajc je bilo res narejenih.

Fabergejava jajca v Dubrovniku