Saba Skaberne: Australian Dream. Foto: DLUL
Saba Skaberne: Australian Dream. Foto: DLUL
Joachim Lothar Gartner: Horizontal Stripes.
Joachim Lothar Gartner: Horizontal Stripes. Foto: DLUL

Konference so se udeležili predstavniki društev likovnih umetnikov Aleš Sedmak (predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov), Joachim Lothar Gartner z Dunaja ter Michael von Cube in F. Jörg Haberland iz Münchna. Udeležili sta se je tudi državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik in Judita Krivec Dragan z ministrstva. Pogovor je vodil muzejski svetnik in likovni kritik Aleksander Bassin.

Zvečer so na Ljubljanskem gradu odprli mednarodno razstavo Transformacija resničnosti (Melange Expanded), na kateri se predstavlja šest umetnic nekoliko mlajše generacije DLUL. To so Polona Demšar, Maša Gala, Taja Ivančič, Paola Korošec, Eva Petrič in Saba Skaberne. Na ogled so tudi dela šestih umetnikov srednje in zrelejše generacije z Dunaja, in sicer bratov Hansjürgna Gartnerja in Joachima Lotharja Gartnera, Gregorja Lebzelterja, Hannesa Mleneka, Walterja Weera in Roberta Zahornickyja. Iz Münchna se predstavljajo Michael von Cube, Lucia Delefant, F. Jörg Haberland, Dieter Rehm, Timm Ulrichs ter člani umetniške grupe King Kong Kunstkabinett Walter Amann, Wolfgang Schikora in Ulrich Zierold.

Melange in Melange Expanded sta prvi vozlišči evropskega omrežja neodvisnih organizacij likovnih umetnikov, ki naj bi se stalno širilo. Kot piše v katalogu razstave, naj bi sodelovanje v njem prineslo oblikovanje in opredelitev regionalnih razlik in podobnosti v opazovanju in umetniški obdelavi, glede na dramatično spreminjajoče se evropsko globalno okolje.

Kot je ob razstavi zapisal Bassin, ki je bil tudi selektor slovenskih umetnic, umetniki razmišljajo predvsem o večji in samostojnejši lastni vlogi in o tem, da njihov vstop na umetnostni trg ne bi smel biti odvisen samo od postulata trga, tendenciozne kritike in vplivnih zbiralcev umetnin.

Razstavo je že imelo priložnost videti občinstvo na Dunaju, kjer je bila na ogled v razstavnih prostorih Brot Fabrik.