Največ fotografij na razstavi seveda dokumentira romarsko doživetje Jeruzalema in Oljske gore. (Fotografija je simbolična). Foto: EPA
Največ fotografij na razstavi seveda dokumentira romarsko doživetje Jeruzalema in Oljske gore. (Fotografija je simbolična). Foto: EPA

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični so odprli fotografsko razstavo Terra Sancta 1910 - največje slovensko romanje v Sveto deželo. Razstavo fotografij enega izmed tedanjih romarjev, Petra Nagliča, so pripravili s sodelovanjem Slovenskega etnografskega muzeja, predstavil pa jo bo njegov kustos in avtor razstave Marko Frelih.

Prve posnetke je Naglič naredil že v Trstu, nato pa je vestno dokumentiral vso pot po Sveti deželi. Največ njegovih fotografij je iz Jeruzalema, predvsem s cerkve Božjega groba in z Oljske gore. Obiskal je tudi rojstni kraj Janeza Krstnika Ain Karem in se udeležil izleta s kočijami do Mrtvega morja.

O tem največjem romanju Slovencev v Sveto deželo je ohranjenih veliko zapisov, več kot sto Nagličevih posnetkov pa predstavlja edini fotografski vir o tem poglavju slovenske zgodovine.

Izšla je tudi monografija
Z razstavo bodo po več desetletjih od njegovega nastanka predstavili fond novoodkritih Nagličevih fotografij, 60 fotografij z romanja bo spremljala publikacija Terra Sancta 1910: največje slovensko romanje v Sveto deželo, ki jo je napisal Frelih. Knjigo je izdal Muzej krščanstva na Slovenskem, razstava pa bo na ogled do 22. septembra.