Slovensko etnološko društvo skuša izsledke raziskav približati tudi običajnim ljudem. Foto: RTV SLO
Slovensko etnološko društvo skuša izsledke raziskav približati tudi običajnim ljudem. Foto: RTV SLO
30 let Slovenskega etnološkega društva
Razstava v Slovenskem etnografskem muzeju je le uvod v praznovanje jubileja stanovskega društva slovenskih etnologov. Foto: RTV SLO

Razstava, ki predstavlja delo društva, je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju. SED, stanovsko društvo slovenskih etnologov, z namenom spodbujanja razvoja etnološke znanosti in raziskovalnega dela povezuje strokovnjake in študente s področje etnologije in sorodnih ved, pa tudi laike, ki se zanimajo za etnologijo. Eden od največjih izzivov SED-a je vplivati na oblikovanje slovenskih regij, katerih podoba naj bi upoštevala tudi kulturne razlike.



Dogajanje se je v torek nadaljevalo s projekcijo dokumentarnega filma Etnologija slovenskih etnologov, ki so jo priredili na Filozofski fakulteti.

Za konec slavja nagrade
Vrhunec pa bo na vrsti zadnji dan praznovanja, ko bodo v veliki dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti podelili Murkove nagrade za dosežke v etnologiji. Iz rok Naška Križnarja, lanskega dobitnika Murkove nagrade, bo Murkovo nagrado za leto 2005 prejela Inja Smerdel, Murkovo priznanje bo šlo v roke Zmagu Šmitku, lastnica Murkove listine pa bo postala Vesna Guštin Grilanc.