Foto:
Foto:
Veno Pilon je ujel trenutek iz kavarniškega življenja.
Veno Pilon seveda ni mogel prezreti rodnega kraja Ajdovščine.

Na razstavi je predstavljen opus, ki ga je Pilon ustvaril v desetletnem obdobju od študijskega izpopolnjevanja v Pragi pa do začetkov raziskovanja francoske prestolnice, v kateri se je za stalno nastanil leta 1928.

Popotovanja so bila dobra inspiracija
Prvi sklop razstave, ki jo je pripravila kustosinja Irena Mislej, pod naslovom S poti predstavilja akademske akte in popotniške utrinke iz Firenc in njihove okolice; na ogled pa je tudi izbor grafik, ki jih je Pilon predstavil na beneškem bienalu, ter dela začetnega pariškega obdobja.

Na beneškem bienalu po lastni zaslugi
Dela Vena Pilona so Benetke prvič obiskala leta 1924, ko se je takrat še mladi in nadebudni likovni ustvarjalec na lastno pobudo prijavil k sodelovanju na že tedaj prestižnem beneškem bienalu vizualnih umetnosti. Žirija, ki je pregledovala prispela dela, je hitro prepoznala Pilonov talent in ga uvrstila v razstavni program.

Tudi sicer je bilo leto 1924 za nadaljnjo pot Vena Pilona odločilnega pomena. Tega leta se je namreč lahko pohvalil tudi z razstavami v Rimu, Gorici, Pragi in Ljubljani.

Pariško okolje mu je dobro delo
Ena najdaljših ljubezni Vena Pilona je bil zagotovo Pariz. Pariško okolje, v katerem je preživel kar tri desetletja, ga je spodbujalo k sledenju sodobnim trendom v slikarski umetnosti, navdušilo pa ga je tudi za fotografijo, ki se ji je v poznem obdobju vedno bolj posvečal. Ravno zaradi ljubezni do fotografije je začel proti koncu življenja v Parizu vedno bolj opuščati slikarstvo in loviti neponovljive trenutke na fotografski papir.

Razstava v sanjskem severnoitalijanskem mestu skrivnostnih senc preteklosti bo odprta do konca januarja prihodnjega leta.