Galerijo so uredili v londonskih skladiščih na ulici Newport, kjer je imel Hirst enega izmed studiev. Na 3.500 kvadratnih metrih se razteza šest velikih galerijskih prostorov, trgovina, restavracija in pisarniški prostori. Foto: EPA
Galerijo so uredili v londonskih skladiščih na ulici Newport, kjer je imel Hirst enega izmed studiev. Na 3.500 kvadratnih metrih se razteza šest velikih galerijskih prostorov, trgovina, restavracija in pisarniški prostori. Foto: EPA
false
Galerijo je Hirst odprl 8. oktobra z razstavo abstraktnih slik leta 2011 umrlega britanskega umetnika Johna Hoylanda Power Stations Paintings. Do 3. aprila 2016 bo na ogled 33 velikih Hoylandovih del, nastalih v umetnikovem ključnem obdobju med letoma 1964 in 1982. Foto: EPA
false
Spiralno stopnišče v galeriji. Foto: EPA

Z galerijo je realiziral svojo dolgoletno željo po razstavljanju del iz svoje zbirke. Ta obsega več kot 3.000 umetniških del, med njimi dela ameriškega umetnika Jeffa Koonsa, španskega slikarja, kiparja in grafika Pabla Picassa, britanskega slikarja Francisa Bacona in uličnega umetnika Banskyja. Dela zbira vse od konca 80., izbrana dela pa je že razstavljal na velikih skupinskih razstavah v londonski galeriji Serpentine in turinski Pinakoteki Agnelli.
"Menim, da mora biti umetnost dostopna kar najširšemu občinstvu. Da imam dela, ki so v moji lasti, spravljena v škatlah, kjer jih nihče ne more videti, mi vzbuja slabo vest," je dejal umetnik.
Velikanski galerijski prostori uresničitev Hirstovih sanj
Galerijo so uredili v londonskih skladiščih na ulici Newport, kjer je imel Hirst enega izmed studiev. Na 3.500 kvadratnih metrov se razteza šest zračnih galerijskih prostorov, ki v pritličju segajo osem metrov v višino, v drugem nadstropju pa šest metrov. Eden izmed osrednjih prostorov je visok kar 11 metrov, del strehe pa je zasnovan tako, da omogoča postavitev velikih skulptur.
Poleg razstavišč obsega še trgovino, restavracijo in pisarniške prostore. Prenovo so zasnovali arhitekti pod vodstvom Carusa St. Johna, ki so preuredili tudi londonsko galerijo Tate Britain in pariški Gagosian, in po treh letih gradnje je projekt, vreden skoraj 34 milijonov evrov, končan. Vstop v galerijo je brezplačen.
"Imeti prostor, kjer lahko razstavljam dela iz svoje zbirke, so moje sanje, ki so postale resničnost. Newport Street je neverjeten prostor z izjemnim občutkom za zgodovino in fantastična priložnost zame, da za spremembo prevzamem vlogo kuratorja. Ne bi mogel biti srečnejši," je povedal Hirst ob odprtju galerije.
Hoyland odpira galerijo
Galerijo je Hirst odprl 8. oktobra z razstavo abstraktnih slik leta 2011 umrlega britanskega umetnika Johna Hoylanda Power Stations Paintings. Do 3. aprila 2016 bo na ogled 33 velikih Hoylandovih del, nastalih v umetnikovem ključnem obdobju med letoma 1964 in 1982, ki jih Hirst hrani v svoji osebni zbirki. V prihodnje Hirst načrtuje tako samostojne kot skupinske razstave.
Damien Hirst se je rodil leta 1965 v Bristolu, študiral je v Londonu. Prvi mednarodni uspeh je dosegel leta 1993 na Beneškem bienalu. Na mednarodni umetniški sceni se je trdno zasidral kot dobitnik Turnerjeve nagrade leta 1995. Je eden najbolj poznanih predstavnikov skupine Young British Artists.