Foto:
Foto:
Sečoveljske soline so leta 1989 razglasili za krajinski park, sicer pa njihova zgodovina sega najmanj sedem stoletij nazaj, ko so na tem območju začeli pridobivati sol.

Fotograf Primož Hieng se zadnjih deset let ukvarja predvsem s fotografiranjem iz zraka; upodablja slovenske reke, mesta in zanimive krajinske predele, kot so Sečoveljske soline. Fotografije solin so na ogled na razstavi z naslovom Soline - med nebesi in zemljo v galeriji Lek v Ljubljani.

Dolgotrajne priprave
Posebnost Hiengovih fotografij iz zraka je v iskanju in odkrivanju neskončnega menjavanja in spreminjanja likov ter razpoloženj v talni podobi solin, pogledi iz ptičje perspektive pa so namenjeni tudi likovnemu analiziranju zanimivih in slikovitih naravnih pojavov. Fotograf se je intenzivno posvetil fotografskemu upodabljanju solin in njihovih vizualnih posebnosti že leta 2005. V tem času je preučil kdaj in kako jih posneti, ob kakšni luči, v katerem delu dneva, da bodo izstopile zanimive podrobnosti, ki se nato zlijejo v učinkovito fotografsko celoto.

Hieng je neštetokrat obiskal soline, podrobno preučil zemljevide in načrte, da bi že vnaprej imel predstavo o tem kaj bo videl iz zraka. A že prvi pogled, ki mu je odprl popolnoma nov in neznan svet, je bil zanj šokanten. Pravi, da se mu je zgodilo tisto, kar bi pravzaprav morali zapisati poeti: tu se je ustavil čas, a se nadaljuje neko drugo življenje in tega življenja je veliko.

Neizčrpne za navdihe
Soline so že dolgo neizčrpen vir motivov, ki so navduševali že Božidarja Jakca, Lojzeta Spacala in mnoge druge slovenske likovne ustvarjalce. Hiengova pričevanja pa imajo poleg drugih umetniških še to pomembno izkušnjo - pogled iz zraka in to je dalo njegovim fotografskim podobam povsem novo razsežnost.