Razstava Velika vojna v Krnskem pogorju bo odpotovala še na Dunaj, v Rim, Pariz in London. Foto: Kobariški muzej
Razstava Velika vojna v Krnskem pogorju bo odpotovala še na Dunaj, v Rim, Pariz in London. Foto: Kobariški muzej
Krnsko pogorje
Na razstavi so na ogled tudi fotografije narave Krnskega pogorja. Foto: RTV SLO

Tem besedam je hrvaški predsednik ob odprtju razstave Velika vojna v Krnskem pogorju v galeriji Zvonimir hrvaškega obrambnega ministrstva v Zagrebu še dodal, da upa, da se bosta Hrvaška in Slovenija kmalu spet borili na isti strani, z ramo ob rami kot članici Evropske unije, kljub ERC-ju. Razstava je prva med kulturnimi dogodki, ki jih veleposlaništvo Republike Slovenije pripravlja v Zagrebu med predsedovanjem Slovenije EU-ju.

Krnsko pogorje skozi lepoto narave in grozoto vojne
O dogodkih na severni strani soške fronte med prvo svetovno vojno pripoveduje razstava skozi dva dela. Prvi del sestavljajo panoramske barvne fotografije Krnskega pogorja v zimskem času, ki kažejo lepoto narave, v kontrastu s tem pa so črno-bele fotografije vojnega dogajanja, ki pripovedujejo o trpljenju pripadnikov številnih narodov takratne armade avstro-ogrske monarhije in italijanske vojske.

Vojaki dobijo obraze
Po besedah direktorja Kobariškega muzeja Jožeta Šerbca je na razstavi predstavljenih veliko portretov vojakov, ki so sodelovali v bojih na fronti, vendar ob tem niso dajali večjega poudarka udeležencem, ki so se pozneje vidneje zapisali v zgodovino, kot so Ernest Hemingway, Benito Mussolini, Erwin Rommel in Friedrich Paulus.

Razstavo je odprl slovenski veleposlanik v Zagrebu Milan Orožen Adamič, poleg hrvaškega predsednika pa je bil med gosti tudi hrvaški obrambni minister Branko Vukelić. V svojem nagovoru je Mesić med drugim izrazil prepričanje, da bo Slovenija kot sosednja država in predsedujoča EU-ju konstruktivno podpirala Hrvaško na poti v EU, to pa naj bi prispevalo tudi k celotni evropski združitvi kot milenijskemu dejanju.

Od Zagreba do Londona
Pri postavitvi razstave je s slovenskim veleposlaništvom sodeloval tudi Svet slovenske nacionalne manjšine mesta Zagreb. Postavitev Velika vojna v Krnskem pogorju se bo iz hrvaške prestolnice preselila še v Ljubljano, nato pa na Dunaj, v Rim, Pariz in London.