Thomas P. Campbell z Michelle Obama leta 2014. Foto: AP
Thomas P. Campbell z Michelle Obama leta 2014. Foto: AP
Nobena skrivnost ni, da je kultni "The Met" v hudi finančni stiski: lani so bili prisiljeni odpustiti 34 zaposlenih, kar je prispevalo k ne ravno prijaznemu delovnemu okolju. Kuratorji imajo navodila, da morajo varčevati pri nakupih. The New York Times v svoji reportaži sklepa, da je muzej Campbella odslovil, da bi se tako lažje lotil sanacije trenutnih razmer. Foto: Reuters

Campbellovo vodenje je vključevalo preveč ambicioznih načrtov, ki so muzej pahnili v rdeče številke.

Mesto direktorja je 54-letni Britanec zasedel pred osmimi leti in pol, v muzeju pa je zaposlen že 22 let. Začel je kot kustos in strokovnjak za področje tapiserij.

Kljub dobremu obisku in številnim uspehom muzeja je bil Campbell tudi tarča številnih kritik na račun svojih ambicioznih in dragih načrtov. Med drugim so lani odprli prizidek k muzeju The Met Breuer, namenjen sodobni umetnosti. Obisk muzeja je poskočil na sedem milijonov obiskovalcev letno, kar je za 40 odstotkov več kot leta 2009, ko je Campbell prevzel vodenje muzeja.

"The Met" je vrnil na prvi tir, a pri tem izgubljal denar
Obenem je muzej prav lani začel tudi nižati stroške in uvajati omejitve pri zaposlovanju, saj naj bi predvideni primanjkljaj za leto 2016 znašal kar 23 milijonov dolarjev.

Campbell je v izjavi zapisal, da je ponosen na obisk, ki ni bil še nikoli v zgodovini muzeja tako visok in raznovrsten, poudaril pa je tudi, da se vračajo na stabilno finančno pot.

Časnik The New York Times je februarja objavil anonimno kritiko enega izmed zaposlenih v muzeju, ki je opozarjal, da je Campbell vse delal z veliko naglico in je tekmoval z drugimi newyorškimi umetniškimi institucijami, namesto da bi spoštoval osnovno poslanstvo Metropolitanskega muzeja.

V upravi muzeja so se odločili, da bo začasni direktor muzeja, dokler ne najdejo zamenjave, Daniel Weiss, strokovnjak za področje križarskih vojn, ki je doslej vodil Haverford College v bližini Philadelphie.