Foto:
Foto:
Oton Polak je večkrat razstavljal tudi svoje risbe.

Ob odprtju razstave je namreč Polak podpisal darilno pogodbo, s katero je galeriji podaril 15 svojih del. Umetnik, ki je letos praznoval 87. rojstni dan, je slikarsko specialko končal pri Gabrijelu Stupici, grafično pa pri Božidarju Jakcu. Znan je predvsem po klasični motiviki in pretehtanih barvnih razmerjih.

Izbor podarjenih del po mnenju organizatorjev razstave nazorno predstavlja slikarjevo umetniško pot - od Tihožitja s čebulo iz leta 1965 do skoraj povsem abstraktne kompozicije, naslikane leta 2003.

Na spletni strani galerije so še zapisali, da Oton Polak v devetem desetletju svojega življenja nadaljuje pot izrednega kolorista, umetnika, ki transponira klasični slikarski motivni izbor v urejene, logično strukturirane in barvno bogate celote.

Dejavni slikar in uspešen pedagog
Oton Polak, ki se je rodil 16. maja 1917 v Mariboru, je bil vse do upokojitve leta 1975 tudi priljubljen likovni pedagog na srednji strokovni šoli za aranžerstvo v Mariboru. Bil je dejavni član Društva likovnih umetnikov Maribor, razstavljal je na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Ob umetnikovi sedemdesetletnici so v Umetnostni galeriji Maribor pripravili tudi veliko retrospektivo njegovih del. Polak je bil večkrat nagrajen, med drugim se lahko pohvali tudi z Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo je prejel leta 1988.

Kulturno rajanje s Čompami
Na razstavi je mogoče videti podarjena dela, nastala od srede 60. let do danes, odprtje pa bo tudi v znamenju veselega dne kulture. Odprtje raztave in podpis pogodbe bo popestril tudi nastop glasbeno-gledališkega benda Čompe, ki ga sestavljajo Janez Škof (diatonična harmonika, vokal), Neža Zinaić (violina) in Breda Krumpak (altsaksofon).