Foto:
Foto:
Salvador Dali: Madonna iz Port Lligata.

Salvador Dali (1904-1989) velja za eno največjih imen svetovnega slikarstva. Na razstavi si je mogoče ogledati 400 del, med katerimi sta tudi bogato okrašena Apokalipsa sv. Janeza, ki tehta kar 250 kilogramov, in "kovček", ki vsebuje umetnikove recepte za nesmrtnost.

Dogodek sodi v vrsto prireditev ob stoletnici Dalijevega rojstva, špansko kulturno ministrstvo je leto 2004 poimenovalo kar Dalijevo leto. Nadrealistični umetnik je že pri petnajstih letih v svoj dnevnik zapisal, da bo postal genij tudi kot pisatelj, nekaj del njegove manj znane ustvarjalne plati pa si sedaj lahko ogledate v katalonski prestolnici.

Umetnik brez omejitev
Salvador Dali (1904-1989), ki velja za enega največjih sodobnik umetnikov, je pustil močan pečat na mnogih sodobnih umetnikih in v več umetnostnih smereh. Bil je človek, ki se ni pustil omejevati, pa čeprav je zato pri širši javnosti bil poznan predvsem kot velik ekscentrik. Španski kralj Juan Carlos je leta 1982 umetnika povzdignil celo v markiza Dalija y Pubola.

O kontroverznem umetniku pa se še danes pojavljajo mnoga različna mnenja, tako je na primer psihoanalitik Lopez Herrero, avtor dela Skriti obraz Salvadorja Dalija, mnenja, da je bil umetnik duševno bolan.