Mlada Tisa je slikanje aktov začela v okviru likovnega tečaja za odrasle. Foto: Galerija Laval Nugent
Mlada Tisa je slikanje aktov začela v okviru likovnega tečaja za odrasle. Foto: Galerija Laval Nugent
Pablo Picasso: Femme couchée (1954)
Veliki mojster risbe, Pablo Picasso, je svoje prve "resne" risbe naredil pri sedmih letih, opominja Kavazović. "Sorodnost je očitna, vsaj kar se tiče naklonjenosti svinčniku (oglju), pa tudi zgodnjega začetka ustvarjanja - s tem, da je imela Aleksandra pri sedmih letih že prvo samostojno razstavo." Foto: EPA

V zagrebški galeriji Laval Nugent je od včeraj naprej na ogled razstava risb osemletne Aleksandre Tise Jelinčič Plemeniti, ki je že pritegnila precejšnjo pozornost hrvaških medijev. Deklico opisujejo kot čudežnega otroka, pa tudi kot hčerko slovenskega politika Zmaga Jelinčiča.

Mini balkanska turneja
Zagrebška predstavitev 14 risb ženskih in moških aktov bo druga samostojna razstava mlade avtorice, ki se je prvič predstavila maja lani v Beogradu, je poročal Večernji list, ki piše še, da gre za izjemno nadarjeno deklico.

Lastnik galerije Laval Nugent, umetnostni zgodovinar Robert Kavazović, je deklico posredno primerjal celo s Pablom Picassom, ki je svoje prve resne risbe ustvaril pri sedmih letih.

Mentorstvo Zmaga Modica
Jutarnji list pojasnjuje še, da se je nadarjena deklica dolgočasila tudi na dodatnih učnih urah risanja z vrstniki, zato so jo starši vpisali v slikarsko šolo za odrasle pri cenjenem slovenskem slikarju Zmagu Modicu. Čeprav je umetnik zaradi Tisinih let na začetku nasprotoval vpisu, se je navdušil nad njenim talentom, dodaja časnik.

Strah pred obtožbami protekcije?
Kot je po navedbah Jutarnjega lista pojasnil njen oče, so Beograd za kraj prve razstave izbrali, da ga ne bi kot znanega politika obtožili, da je v kateri izmed slovenskih galerij "kupil termin" za razstavo svoje hčerke.

Hrvaški mediji napovedujejo, da bodo na razstavi v Zagrebu na ogled novi akti, ter navajajo, da je v Beogradu razstavljala tudi živalske skulpture in slike živali v različnih slikarskih tehnikah.