Kjer so posamezni kosi sprejeti na način preprostega zgiba, dva prereza ali dva vreza v papir povzročijo nastanek dela, ki je preprost po videzu, a kljub vsemu kompleksen. Foto: Bettina Brach/Galerija Murska Sobota
Kjer so posamezni kosi sprejeti na način preprostega zgiba, dva prereza ali dva vreza v papir povzročijo nastanek dela, ki je preprost po videzu, a kljub vsemu kompleksen. Foto: Bettina Brach/Galerija Murska Sobota
From Page to Space / Od strani do prostora
Papirna ladjica s prepoznavnim Lichtensteinovim motivom. Foto: Galerija Murska Sobota

Na postavitvi Od strani do prostora/From Page to Space je na ogled 90 umetnikov najrazličnejših umetniških smeri 20. stoletja in zadnjih let. Papirni izdelki predstavljajo estetiko konstruktivizma, pop-arta, konceptualne umetnosti, novega realizma, gibanja Fluxus in vizualne poezije, obenem pa razgrinjajo tudi nove kiparske koncepte. Umetniki s pomočjo specifičnih tehnik in tiska razvijajo skulpture in objekte na presenetljiv in stimulativen način.
Skulptura, vendar ne v tradicionalnem smislu
Namen razstave je raziskovanje celotnega področja skulptur iz papirja, od posameznega lista papirja, pa do kompleksnih sestavljivih konstrukcij ali del, ki materializirajo ready-made, ki se kot po magiji prikaže, ko odpremo knjigo. "Če lahko označimo reklamne zgibanke in kartonske igračke, ki so izrezane in sestavljene, ali prve skokice (tridimenzionalne oz. pop-up knjige) kot predhodnike objektov, ki so predstavljeni na tej razstavi, ne moremo več govoriti o skulpturi v tradicionalnem smislu. Tradicionalna skulptura je narejena iz kosa lesa ali kamna, medtem ko imamo tukaj opravka z montažo delčkov papirja ali lepenke, ki so sestavljeni v tridimenzionalen objekt," piše kurator Guy Schraenen.
Med drugim so razstavljena tridimenzionalna vabila Cilda Meirellesa, velike tableaux pieges Daniela Spoerrija, zamaški in bankovci Anne in Patricka Poirerja, preprosti zgibani klobuki Roberta Filioua, pisana dela Royja Lichtensteina, geometrijska miška Claesa Oldenburga, knjiga-skulptura Jamesa Lee Byara ter iz več delov sestavljene skulpture Julia Plaze in Avgusta de Camposa.
Dela sta posodili dve tuji javni zbirki - Archive for Small Press & Comunication; Research Centre for Artist Publications in the Wesserburg iz Bremna, in The Collection of Artist's Publications of the Serralves Foundation - Museum of Contemporary Art iz Porta, večina razstavljenih eksponatov je del publikacij, natisnjenih v večjem številu izvodov, da se lahko tudi širok krog občinstva sreča s sodobno umetnostjo.