Foto:
Foto:

Ozadje projekta sta avtorja opredelila kot filozofijo filma Solaris Andreja Tarkovskega. V filmu je režiser želel na podlagi enega samega motiva oddaljenega planeta Solaris prikazati različne pomene sveta in nepredstavljive oblike zavesti.

Celota iz več perspektiv
Multimedijski projekt Bovconove in Vaupotiča je zasnovan kot celota, sestavljena iz več samostojnih vizualno-grafičnih enot, ki opazovalcu omogočajo več perspektiv in vstopov.

Kaj dela kozmično sevanje v likovni galeriji
Projekt Solaris, vsebuje sliko, ki zavzema celotno najdaljšo steno v prostoru in povezuje tri galerijske sobe. Obiskovalci lahko nato na platnu opazujejo podatke meritev kozmičnega sevanja, ki jih pošiljajo trije projektorji, slikovna gradiva interaktivnega pametnega video arhiva Mouseiona Serapeiona in pojasnevalno dopolnilno besedilo. Slednje pripoveduje o filozofskem konceptu Emmanuela Levinasa, imenovanem obličje.

Do Solarisa na sebi lasten način
Umetnika menita, da naj gledalec ne bi bil zgolj opazovalec, temveč naj bi zavzel vlogo gledalca-uporabnika, ki si skuša na sebi lasten način utreti pot skozi omrežje odnosov in podatkov; pri tem sprejete podatke predeluje in skuša do njih zavzeti jasno stališče. Skuša najti svojo pot do Solarisa.