William Wegman: Chip and Batty Explore Space, detajl, 2001, fotografija. Foto:
William Wegman: Chip and Batty Explore Space, detajl, 2001, fotografija. Foto:

Ob nedavni zadnji Nasini izstrelitvi - Atlantis so v vesolje izstrelili 8. julija, država pa zdaj ne bo več financirala misij raziskovanja vesolja - se je izkazalo, da je včasih multibilijonska blagajna organizacije zadnjih 50 let financirala in naročala umetniške kolekcije, ki se navezujejo na vesolje.
Vse od leta 1962 do danes je umetniški program Nase umetnikom, kot so Alexander Calder, Nam June Paik ali Andy Warhol, predlagal, da ustvarijo delo, navdihnjeno z Nasinimi projekti in raziskavami, saj naj bi tako umetniki kot astronavti nenehno preizkušali neznano.
Eklektičnost več kot sedemdesetih del polovice stoletja
Več kot 70 teh slik, risb in skulptur zdaj razstavljajo v Narodnem zračnem in vesoljskem muzeju na razstavi NASA ART: 50 let raziskovanja.
Kolekcija, ki je ekstremno različna, obsega številne ameriške klasike. William Wegman, konceptualni pionir, ki oblači svoje pse v ogromne sive kostume in jih fotografira, je na povabilo Nase dva svoja psa oblekel v vesoljske obleke, delo pa naslovil Chip in Batty raziskujeta vesolje. Mitchell Jamieson je ustvaril kubistično navdihnjen portret astronavta Gordona Cooperja. Annie Leibovitz je ustvarila portret Eileen Collins, prve pilotke in poveljnice, Dan Zeller predstavlja svojo abstraktno risbo Saturnove lune. Chakaia Booker, ki običajno ustvarja iz gume, je skulpturo črne zvezde ustvarila iz razstavljene gume za raketoplane in se tako poklonila eksploziji Columbie.
Razstava je del potujočega oddelka Inštituta Smithsonian in bo še letos potovala v Novo Mehiko, Wisconsin in Iowo.