Huiqin Wang tehnike tradicionalnega kitajskega slikarstva, kaligrafije in grafike dopolnjuje s sodobnimi ustvarjalnimi prijemi. Foto: Cankarjev dom
Huiqin Wang tehnike tradicionalnega kitajskega slikarstva, kaligrafije in grafike dopolnjuje s sodobnimi ustvarjalnimi prijemi. Foto: Cankarjev dom
Huiqin Wang: Neotipljiva bitja
Huiqin Wang sopostavlja 'božanska bitja' sodobne in tradicionalne družbe. Foto: Cankarjev dom

Wangova, ki že od leta 1983 živi in dela v Sloveniji, je z razstavo Neotipljiva bitja pospremila konferenco Evropske zveze za kitajske študije, ki poteka v Ljubljani. Likovna umetnost Huiqin Wang se kljub umetničinemu dolgemu bivanju v tujini ni povsem iztrgala iz kitajske tradicije. Motivom tradicionalne kitajske ikonografije Wangova nasproti postavlja utrinke sodobnosti, ki izpostavljajo vpliv televizije in drugih medijev na utrip in iluzijo sodobnega časa.



Specialistka za grafiko odkriva nove medije
Dvojna je tudi tehnika. Njen umetniški proces se začne z visokotehnološko obdelavo inoks plošč, nanje pa riše v klasični grafični tehniki. Huiqin Wang je namreč specialistka za grafiko, ki je grafično specialko leta 1986 končala pri profesorju Zvestu Apoloniju. Vedno znova jo navdušuje raziskovanje novih izraznih možnosti, ki jih dopušča vnos novih tehnik ali materialov v delovni postopek. Grafiki in slikarstvu je Wangova tako dodala fotografijo, računalniško grafiko, perforirano sliko, plitvi relief in nekatere druge prijeme ter tako postopoma nadgrajevala korpus svoje umetnosti.

Vpetost v slovenski prostor
Huiqin Wang je v Ljubljano prišla leta 1982, potem ko je v Nankingu že doštudirala kitajsko slikarstvo, lepopisje in oljno slikarstvo. Po izpopolnjevanju v grafiki pri Zvestu Apoloniju je izobraževanje nadaljevala še pri profesorju Emeriku Bernardu, in sicer v smeri slikarstva, izkušnje pa je nabirala tudi na akademiji za likovno umetnost Minerva v Gröningenu na Nizozemskem.

Wangova je do danes že večkrat sodelovala s slovenskimi umetniki. Leta 1999 in leta 2000 se je v Lizboni in Pekingu predstavljala skupaj s slikarjem Živkom Marušičem. Z Zoro Stančič je Huiqin Wang pripravila grafično mapo in imela več razstav v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani, večkrat pa se je povezala tudi s fotografom Tomažem Lundrom.