Niti kvadratov vam ni treba več začrtati. Najdete jih na posebni spletni strani. Foto:
Niti kvadratov vam ni treba več začrtati. Najdete jih na posebni spletni strani. Foto:
Picasso: Nu Jaune
Na medmrežju najdete tudi najbolj čudaško zarisane dele človeškega telesa. Foto: EPA

Nekaj duhovitih računalniških strokovnjakov je oblikovalo spletne strani, ki uporabnikom ponujajo možnost, da sami ustvarijo delo po vzoru umetnosti katerega od velikih mojstrov sodobnega slikarstva. Slikarji, ki so že dobili posnemovalce, so predstavnik gibanja De Stijl Piet Mondrian, umetnik, čigar ime je sinonim za kubizem, Pablo Picasso, in začetnik akcijskega slikarstva Jackson Pollock.

Sestavljanje elementov, ki jih je naslikal Picasso
Najbolj zanimiva je morda Picassova stran, ki uporabniku ponuja nabor elementov, ki jih lahko nato vsak po svoji volji spoji v kompozicijo. To pa še ni vse, saj se vaše delo lahko znajde tudi na pravi razstavi. Stran namreč ponuja tudi ogled galerije del, ki so jih s pomočjo ponujenih elementov sestavili obiskovalci strani.

Vsak malo popacka platno
Stran, posvečena Jacksonu Pollocku, omogoča precej manj izraznih možnosti. Nadobudni umetnik z miško potuje po praznem platnu in tako oblikuje črte, ki jih spremljajo kapljice, kakršne je na platnu zarisoval tudi Pollockov čopič, ki ga je slikar običajno skoraj ihtavo vihtel nad platnom. Ob vsakem kliku pa začenja miška za seboj puščati sled drugačne barve.