Lanska razstava. Foto: Cankarjev dom
Lanska razstava. Foto: Cankarjev dom
Plakat
Razstavo lahko obiščete do 5. marca. Foto: Društvo arhitektov Ljubljane

Arhitektura – inventura je tradicionalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane. Tudi letošnja, ki bo že šestič zapored potekala v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma med 13. februarjem in 5. marcem, bo predstavila prerez snovanja članov društva, tokrat v obdobju med letoma 2010 in 2012.

Na razstavi bo več kot 150 avtorjev prikazalo 120 arhitekturnih projektov, od urbanističnih zasnov, arhitekturnih prenov, javnih zgradb, večstanovanjskih in enodružinskih hiš, do grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanja o arhitekturi. Gre za največji pregled arhitekturnega delovanja v državi.

Po besedah predsednice društva Maje Ivanič je zaradi krize nenavadno, da se je razstave prav tokrat udeležilo največ članov društva. Letos so sicer prvič k sodelovanju povabili tudi ljubljansko Fakulteto za arhitekturo, ki se predstavlja z izborom študentskih projektov, ki ga je pripravil Mitja Zorc.

V sklopu razstave bodo potekala tudi predavanja pod skupnim naslovom Arhitektura spodbuja:

sreda, 20. 2. 2013, ob 17h
Matija Bevk, Vasa J. Perović: Večstanovanjska gradnja
Aleksander Ostan in Nataša Pavlin: Kolesarska pot Bohinj - odpiranje novih perspektiv

sreda, 27. 2. 2013, ob 17h
Matej Blenkuš in Luka Javornik: Nordijski center Planica
Aleš Vrhovec in Vanja Gregorc: Arhitektura s pobudo - Rehabi(li)tacija Slovenije

ponedeljek, 4. 3. 2013, ob 17h
Aljoša Dekleva in Tina Gregorič: Arhitektura = Rok Žnidaršič - Model za prenovo podeželja
*
Vstop je prost.

"Veličina in moč naroda sta se odražali z arhitekturo"
"Veličina in moč naroda sta se v zgodovini odražali z arhitekturo. Veliki vladarji in voditelji so gradili svoje arhitekturne simbole in rušili spomenike svojih nasprotnikov, s tem so gradili civilizacijo in identiteto svojega naroda ali uničevali, kar je tujega.

Kakšna sta danes simbolna moč in pomen arhitekture? Kakšna je njena vloga v sodobni družbi? Ali politika danes še potrebuje arhitekturo in kulturne simbole? Identiteto? … Kakšno arhitekturo gradimo v Sloveniji? In ali gradimo preveč?" se pred otvoritvijo sprašujejo organizatorji.