Slana nerad razlaga vsebino in pomen svojih slik. Slika namreč govori sama zase in živi lastno življenje, treba jo je videti in občutiti ter je tako nima pomena razlagati, je prepričan umetnik. Foto: Galerija MIK
Slana nerad razlaga vsebino in pomen svojih slik. Slika namreč govori sama zase in živi lastno življenje, treba jo je videti in občutiti ter je tako nima pomena razlagati, je prepričan umetnik. Foto: Galerija MIK
France Slana
V slikarstvu Franceta Slane ribe pogosto priplavajo na površje.
France Slana
Slana večino svojih umetniških impulzov dobi iz narave okrog sebe.
France Slana, Petelin
Slana ustvarja v različnih tehnikah: gvaš, tempera, pastel, risba, grafika, tapiserija in keramika, najpogosteje pa prideta na vrsto tehniki olja in akvarela. Foto: www.demago.si

Približno mesec dni bo cel Kranj živel v duhu slikarja Slane: na več prizoriščih pripravljajo sklop retrospektivnih razstav v počastitev umetnikovega jubileja. Vrata je že odprla prva razstava v sklopu največje predstavitev Slaninih del do zdaj; pod streho jo je sprejela Galerija Zavarovalnice Triglav v Območni enoti Kranj.

Ob džezovski spremljavi
V petek bodo nato razstave odprli še v Galeriji Elektra Gorenjska ob 17. uri, uro zatem v Galeriji Mestne občine Kranj, ob 19.30 pa bo na vrsti osrednji dogodek - slovesno odprtje razstav v Galeriji Prešernovih nagrajencev, Galeriji Mestne hiše in Galeriji Prešernove hiše v Kranju. Ta dogodek bo v starem delu mesta spremljal tudi večer džezglasbe s Primožem Grašičem in Boškom Petrovičem. Prireditve bo povezoval dramski igralec Pavle Ravnohrib.

Sklop postavitev bo predstavljal pregledno razstavo približno stotih slik, ki se trenutno še oblikuje. Na vsakem izmed omenjenih prizorišč bodo slike posebej tematsko obarvane in bodo predstavljale del avtorjevega ustvarjanja. Tako bodo na ogled sklop starejših del, risbe, ključne krajine, pregled umetnikovega likovnega razvoja, izbor tihožitij, razpon od realističnih do abstraktnih slik ter figuralika.

Še mesec dni do "okroglega" rojstnega dneva
France Slana se je rodil 26. oktobra 1926 v Bodislavcih pri Mali Nedelji. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici. Diplomiral je leta 1949, leta 1964 pa je prejel nagrado Prešernovega sklada za ciklus umetniških stvaritev z motiviko po potresu porušenega Skopja, ki bodo v okviru prihajajočih razstav ob jubileju na ogled v Pavšlarjevi hiši v Kranju.

Od žalostnega viteza do razposajenih klovnov
France Slana, katerega umetnost so zaznamovali figuralika, krajina in cvetlična tihožitja, danes živi in dela v Ljubljani in v Krki na Dolenjskem. Veliko dela v tehniki akvarela, eden njegovih najbolj prepoznavnih motivov pa je poleg podob Don Kihota, klovnov, intimnih interierjev, otrok, ženskih aktov in žanrskih risb džez ansamblov tudi riba. Slednja je namreč lahko zelo izrazna, je prepričan Slana, ki se poskuša izogibati šablonam in v vsaki sliki najti nove impulze.

Nekaterih stvari se ne da priganjati
Slavljenec med pripravami na obsežne razstave nima veliko časa za slikanje. Ko se sprehodi prek svojega ateljeja, v katerem je veliko nedokončanih slik, ga katera izmed njih pritegne in avtor na njej nadaljuje svoje delo. V tako sproščenem tempu nekatere slike ustvarja tudi več let.

Po stopinjah Kranja gredo ...
Razstave pripravlja Mestna občina Kranj skupaj z Galerijo Prešernovih nagrajencev in Gorenjskim muzejem. Na bogato praznovanje 80-letnice Franceta Slane pa se navezujejo še razstave, ki jih bodo v odprli 29. septembra v galeriji Lojzeta Spacala v Štanjelu, 24. oktobra v Galeriji Hest v Mariboru in v Ljubljani 26. 10., na sam rojstni dan jubilanta.