Delo Matije Jame Belokranjka so v slikarsko zbirko Narodne galerije vpisali pod inventarno številko 3357. Foto: Narodna galerija
Delo Matije Jame Belokranjka so v slikarsko zbirko Narodne galerije vpisali pod inventarno številko 3357. Foto: Narodna galerija
Rihard Jakopič: Breze v soncu (1905)
Vladimir Urbanc je Narodni galeriji lani že daroval Jakopičevo platno Breze v soncu. Foto: Narodna galerija

Gre za sliko Belokranjka Matije Jame, ki jo je Narodni galeriji daroval Vladimir Urbanc. Kanadski Slovenec je zbirko iste galerije že lani obogatil s platnom Breze v soncu Riharda Jakopiča (1905). Nove pridobitve Narodna galerija ne bo skrivala, saj jo bodo vključili v razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas. O donaciji je direktorica Narodne galerije Barbara Jaki dejala, da gre za redko in plemenito potezo, ki odseva velikega človeka plemenitih načel in zavednega domoljuba.

Najizrazitejši slovenski impresionist
Matija Jama je bil poleg Riharda Jakopiča, Mateja Sternena in Ivana Groharja eden izmed četverice slovenskih impresionistov, ki so bistveno zaznamovali slovensko likovno dejavnost na začetku 20. stoletja. Za leta 1872 rojenega Jamo je bilo značilno, da je bil v tej skupini štirih najizrazitejši impresionist. Motivno se je posvečal predvsem krajinam, slikal pa je tudi mestne vedute in figure. Zanj je značilno tudi precizno analiziranje svetlobe, sicer značilno za impresionistično teorijo in prakso.

Skicozna in sproščena poteza
O novi pridobitvi je Jakijeva dejala, da v njej lahko prepoznamo skicozno in sproščeno potezo čopiča, kar pripomore k stapljanju figure z naravo. Delo je sicer nastalo okoli leta 1930, torej sodi že v pozen Jamov opus. Za pomembnejše serije del Matije Jame veljajo Breze, Vrbe, Rajanje, Kostanji in Topoli, kot najkakovostnejša pa so izpostavljena dela Hiše v snegu, Šenklavž, Pogled na Šmarno goro in Avtoportret.