V Narodni galeriji so pripravili vodstvo po razstavi Giotto, Padova in kapela Scrovegnijev, v večernih urah pa glasbo v živo. Foto: RTV SLO
V Narodni galeriji so pripravili vodstvo po razstavi Giotto, Padova in kapela Scrovegnijev, v večernih urah pa glasbo v živo. Foto: RTV SLO
Vsak človek je lahko kustos
Moderna galerija
Znotraj galerije nastaja razstava, zunaj pa umetniški performansi. Foto: RTV SLO/M. K.
Narodni muzej Slovenije
Rastlinje in živalski svet v Sloveniji oživljajo v Narodnem muzeju tudi s pomočjo dokumentarnega filma. Foto: RTV SLO/M. K.
Narodni muzej Slovenije
V dopoldanskih urah so se namjlajši obiskovalci muzejev lahko pozabavali in tudi kaj novega naučili ob ustvarjalnih delavnicah. Foto: RTV SLO/M. K.
Poletna muzejska noč v Mariboru

Akcija slovenskih muzejev in galerij Poletna muzejska noč je letos poleg Ljubljane zajela še Celje, Izolo, Kamnik, Koper, Kozjanski park, Maribor, Metliko, Mežico, Mursko Soboto, Novo mesto, Piran, Pivko, Ptuj, Slovenj Gradec, Škofjo Loko in Velenje. Okrog šestdeset ustanov je za soboto pripravilo približno 150 dogodkov.

Otrokom ne bo treba čakati do večera
V dopoldanskih in popoldanskih urah je bil program namenjen predvsem otrokom in družinam, v večernih urah pa so bile poleg delavnic in vodstev na vrsti še odprtja, projekcije, filmi, prezentacije, predstave, predavanja, učne ure, koncerti in drugi dogodki.

Ali obstajajo ljubiteljski kustosi?
Tako so, denimo, v ljubljanski Moderni galeriji tik pred napovedano prenovo prostorov kot zadnjo odprli razstavo Vsak človek je kustos, na kateri so predstavljeni prispevki več kot 80 posameznikov, ki so se odzvali vabilu galerije in izbrali umetniška dela, za katera menijo, da sodijo v galerijo, ter prispevali tudi predloge, ideje, načrte in komentarje o prihodnjem dogajanju v Moderni galeriji. Poleg tega so na ploščadi pred galerijo skozi ves dan potekale ustvarjalne delavnice za otroke in mladino.

Preproga, ki ne preživi čiščenja
V Narodni galeriji so ob razstavi anatolskih kilimov otroci pred galerijo s kredami ustvarjali veliko preprogo, povabili pa so jih tudi pred sliko Poletje Ivane Kobilce in k iskanju še drugih poletnih slik v galerijski zbirki. Sicer so pa v Narodni galeriji med drugim pripravili še vodstvo po razstavi Giotto, Padova in kapela Scrovegnijev ter živo glasbo v poznih večernih urah. Narodni muzej Slovenija je mladim pripravila delavnico Mala šola sabljanja, odraslim so bila namenjena vodstva po razstavah. Mestni muzej Ljubljana je na poletno muzejsko noč ponudil vodstva po razstavah, na trgu pred muzejem pa domišljijsko pustolovščino za mlade, naslovljeno V kraljestvu povodnega moža.

Prosto po Plečniku
Arhitekturni muzej Ljubljana se je akciji pridružil z delavnico modeliranja Plečnikovega portreta v glini, ki je potekala v Plečnikovi hiši na Karunovi, pa tudi z vodstvi po razstavah Arhitektura 18. stoletja na Slovenskem na gradu Fužine in Plečnikovi učenci pri Le Corbusieru v galeriji Vžigalica na Trgu francoske revolucije. Muzej novejše zgodovine Slovenije je povabil k ogledu stalne in občasnih razstav, pripravili pa so tudi prvo javno vodstvo po občasni razstavi Plakatna afera, 20 let potem.

V Slovenskem etnografskem muzeju je bila na ogled projekcija fatoalbuma spominov ob 10. obletnici muzeja, organizirali pa so še tkalsko in lončarsko delavnico. Dogajanje je sklenil koncert skupine Mofingo, ki je izvajala tradicionalno afriško glasbo.

V Kamniku je Medobčinski muzej Kamnik na gradu Zaprice med drugim povabil na odprtje razstave del Oliverja Piliča, za zvečer pa so pripravili koncert slovenskih ljudskih pesmi v jazzovskih priredbah z Big Bandom RTV Slovenija, pevko Evo Hren in posebnim gostom Alešem Hadalinom.

Na Štajerskem ne spijo
V Umetnostni galeriji Maribor so pripravili tako delavnice za mlade kot tudi za družine, zvečer pa so odprli razstavo Jana Oeltjena. Na postavitvi z naslovom Leta potovanj je bil predstavljen manj znan del Oeltjenovega opusa, ki je nastal med slikarjevim potovanjem po Evropi. Umetnik, rojen v Jaderbergu na Oldenburškem, je s prekinitvami od leta 1910 dalje živel na Ptuju, kjer je tudi umrl.

Pokrajinski muzej Ptuj je pripravil javna vodstva po zbirkah in delavnico na dvorišču ptujskega gradu, v večernih urah napovedujejo odprtje prenovljenega dela stalne razstave Empir in bidermajar. Dogajanje na Ptuju je sklenil Gala operni večer solistov, zbora in orkestra Opere in baleta SNG Maribor na grajskem dvorišču.

Cvet z juga v Celju
V Celju je Pokrajinski muzej Celje pod arkadami Stare grofije pripravil ustvarjalne delavnice za otroke ter vodstva po stalni in občasnih razstavah. Zvečer je bil v muzeju koncert Alenke Gotar, slovenske predstavnice za letošnjo pesem Evrovizije. V Muzeju novejše zgodovine je bil modni performans Čas nostalgije v steklenem fotografskem ateljeju Josipa Pelikana in kostumirano vodstvo.

Lutke so se utaborile v Novem mestu
Dolenjski muzej v Novem mestu je povabil k ogledu stalnih in občasnih razstav ter dveh lutkovnih predstav, večer pa je popestril nastop skupine Brina. Akciji se z odprtjem razstav likovnih del Marije Mimi Udovč in fotografij Petra Gedeia pridružuje novomeški Kulturni center Janeza Trdine.

Na Spacalov jubilej niso pozabili
Na Obali so v Kopru v Muzejski galeriji odprli razstavo Ključi, ključavnice in tolkala, v galeriji Meduza pa razstavo Lojze Spacal, 100 let. V Izoli so v galeriji Insula odprli prvi del razstave Ars Foroiulana, medtem ko je drugi del razstave postavljen v izolski palači Manzioli.

Poletna muzejska noč v Mariboru